márc 28, 2021
7 Views
0 0

Gondolta volna? A magyar sakkmester rajongott a pankrációért, a mamájával el is játszotta a pankrátorjeleneteket

Written by

A jelenleg online szakkommentátorként tevékenykedő kiválóság minden idők legfiatalabb játékosaként vált nagymesterré 13 éves korában, azonban a sakk mellett volt egy másik nagy szenvedélye, amelyre kevesen gondolnának: a pankráció.

Bár a két sport nem is állhatna távolabb egymástól, a többszörös világbajnokjelölt, kétszeres sakkolimpiai ezüstérmes Lékó gyerekkorában rajongott az akkori amerikai pankrátorokért, mint James Brian Hellwig (†55), azaz „The Ultimate Warrior”, Mark William Calaway (56, „The Undertaker”), Bret Hart (63, „Bret The Hitman Hart”) vagy Steven James Anderson (56, „Stone Cold Steve Austin”). Minderről nemrég egy közvetítés közben beszélgetett kommentátortársaival, akik maguk is meglepődtek a nagymester pankráció iránti lelkesedésén.

(A legfrissebb hírek itt)

Hulk Hogan (jobbra) volt a korszak legismertebb sztár-ja a ringben / Fotó: GettyImages

Hulk Hogan (jobbra) volt a korszak legismertebb sztár-ja a ringben / Fotó: GettyImages

– Az emberek azt hiszik, ha 13 évesen ennyire jó voltam, akkor biztos az egész életem a sakkról szólt, de nem így van. Óriási WWF-rajongó voltam – mesélte Lékó, utalva a legnagyobb pankrátorszervezetre, amely ma már WWE néven működik.

Nem hiszem, hogy sokan vannak a világon, akik több meccs eredményét fel tudnák idézni az 1989 és 1994 közti időszakból, mint én. Mindent felvetettem videóra, amikor versenyekre utaztam, nagymamám volt a felelős azért, hogy rögzítse nekem a nagyjából hajnali háromkor kezdődő közvetítéseket. Mikor aztán hazaértem Szegedre, mindig várt nagyjából húszórányi felvétel, de a magazinokat és az életrajzi könyveket is faltam.

Lékó még nagymamáját is „megfertőzte” a pankrációval.

– Bár nem beszélt angolul, egy idő után ő is egyre jobban beleélte magát a közvetítésekbe, és fel tudta húzni magát meccsek közben – árulta el Lékó, aki gyerekként ki is próbálta a tévében látott mozdulatokat. – A szoba sarkában volt az ágy, a közepén pedig az asztal, a testvéremmel onnan ugrottunk nagymamámra, persze úgy, ahogy a pankrátorok csinálják, ügyelve arra, hogy valójában véletlenül se érjünk hozzá. Szép lassan össze is rogyott az ágy…

A 208 cm magas Undertaker (jobbra) volt Lékó egyik kedvenc pankrátora / Fotó: GettyImages

A 208 cm magas Undertaker (jobbra) volt Lékó egyik kedvenc pankrátora / Fotó: GettyImages

Sokkolta Polgár Juditot

Lékó pályatársát, a kétszeres olimpiai bajnok nagymestert, Polgár Juditot (44) is meglepte a pankráció iránti rajongásával.

– 1990-ben a junior-vb-re utaztunk Amerikába, én az U12-es korosztályban játszottam, Judit az U14-esek között. Hallott rólam, a feltörekvő fiúról, aztán sokkolta, amikor meséltem neki a repülőn, hogy a legfontosabb feladatom egy pankrációmagazin megszerzése lesz New Yorkban, ahogy azt a testvéremmel megbeszéltük. Emlékszem, Hulk Hogan és Earthquake volt a címlapon. Meséltem Juditnak ezt-azt a pankrációról, mire ő visszakérdezett: „És te komolyan ezt nézed?” – mesélte mosolyogva Lékó.

(Ez is érdekelheti: Polgár Judittal beszélgetett a Vezércsel színésznője, Anya Taylor-Joy)

Franciaországból indult

A pankráció a birkózás és az ökölvívás keverékéből létrejött küzdősport, amelyben a felek látványos külsőségek között verekednek egy ringben és nemritkán mellette. Egyfajta előadó-művészetnek tekinthető, mivel az eredmények előre megbeszéltek. Kialakulását a XIX. századi franciaországi karneválokig vezetik vissza, az Egyesült Államokban a II. világháború után terjedt el.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Micsoda?! Durva árcsökkenés történt a drogérialáncnál (x)
Mennyit kell ráfizetnünk, ha gyorsan akarunk lakásfelújítási kölcsönt? (x)

www.blikk.hu/sport/egyeni/leko-peter-sakkozo-pankracio-szenvedely/h2zfmrr

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?