márc 29, 2021
7 Views
0 0

Gazdasági szankciókkal sújtja Mianmart az USA

Written by

Több videót a 444-re!

Támogatom

Gazdasági szankciókat jelentett be hétfőn Joe Biden amerikai elnök kormányzata a mianmari vezetéssel szemben.

Katherine Tai amerikai külkereskedelmi képviselő közölte, hogy azonnali hatállyal felfüggesztik a 2013-as kereskedelmi és befektetési megállapodás keretében vállalt amerikai kötelezettségek betartását a demokratikusan megválasztott mianmari kormány visszaállításáig.

Tai szerint az, hogy a mianmari biztonsági erők békés tüntetőket, diákokat, munkásokat, szakszervezeti vezetőket és gyerekeket gyilkoltak le, 
„sokkolta a nemzetközi közösséget”
.
„Ezek a tettek közvetlen támadást jelentenek az ország demokratikus átmenetére és a mianmariak erőfeszítéseire, hogy békét és virágzó jövőt teremtsenek”
– mondta.

A külkereskedelmi képviselő fontolóra veszi Mianmar helyzetét a kongresszussal való együttműködése során a vámkedvezményeket biztosító általános preferenciarendszerrel kapcsolatban, amely a fejlődő országokat segítő legnagyobb és legrégebb óta működő amerikai kereskedelmi program. A programban való részvétel előírja az országoknak bizonyos dolgozói jogok védelmének fenntartását, márpedig Tai szerint az arról szóló jelentések, hogy a mianmari hadsereg vezetői szakszervezeteket és munkásokat támadtak a demokráciapárti tüntetéseken való részvételükért, komoly aggályokat vet fel.

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette Vin Mjint államfőt, Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta 460 tiltakozót öltek meg, a halálos áldozatok közt gyerekek is vannak. Szombaton, a mianmari fegyveres erők napján 114 tiltakozó halt meg, miután előző nap a katonai rezsim arra figyelmeztetett, hogy a hadsereg fejbe is lőheti a tüntetőket. Ez volt a tüntetések legvéresebb napja a puccs óta. (MTI)

444.hu/2021/03/29/gazdasagi-szankciokkal-sujtja-mianmart-az-usa

Komment írása

Article Tags:
· · ·
Article Categories:
444 · Külföld · Usa
banner

Vélemény, hozzászólás?