nov 22, 2020
8 Views
0 0

Gazdasági elemző: 30 év alatt 200 milliárdot spóroltunk volna, ha az uniós hitelt vesszük fel

Written by

Gazdasági elemző: 30 év alatt 200 milliárdot spóroltunk volna, ha az uniós hitelt vesszük fel

Közel fél évvel ezelőtt még ellenezte a hitelfelvételt a miniszterelnök, azonban a Kossuth Rádióban bejelentette: példátlan alacsony kamattal 800-900 milliárd forintnyi kölcsönt vesz fel az ország. A Híradónknak nyilatkozó gazdasági elemző szerint ugyanakkor 30 év alatt 200 milliárd forintot spóroltunk volna, ha az uniós és nem a piaci alapú hitelt vesszük fel.

2016-ban minden családot koccintásra hívott Orbán Viktor, miután Magyarország visszafizette a Gyurcsány, illetve a Bajnai-kormány által felvett IMF-EU hitelt.

A miniszterelnök idén áprilisban is óva intett a kölcsönfelvételtől. „Aki szerintem most indokolatlanul vagy túl nagy léptékben kezd eladósodni, az néhány hónap múlva, amikor túlleszünk a járvány nagy hullámain, az fölakasztva fogja találni magát. Ott fogják egy dróton rángatni a hitelezők meg a spekulánsok” – mondta akkor a miniszterelnök.

Pénteken az állami rádióban viszont bejelentette, 800-900 milliárd forintnyi euró alapú hitelt vesz fel az ország. „30 évre vettünk fel kölcsönt, példátlanul alacsony kamattal” – fogalmazott. Orbán Viktor szerint ugyan Magyarország és Lengyelország megvétózta az unió hétéves költségvetését és a helyreállítási alapot a jogállami kritériumok miatt, de a Brüsszellel folytatott viták miatt nem marad el fejlesztés.

Dömötör Csaba államtitkár az Egyenes Beszédben azt mondta: a mostani hitelfelvétel és a 2008-as között nagy különbség van. „Amikor 2008-2009 környékén volt egy válságkezelés, ott gyakorlatilag piacról már nem lehetett megoldani a problémát, ott már csak az IMF maradt. A kettő között az a különbség, hogy egy piaci eszköznél nincsen elvárás” – mondta Dömötör.

A hitelt kötvénykibocsátásból fedezik. A 0,5%-os és 1,5%-os kamatú kölcsön egyik fele 10 éves, a másik 30 éves futamidőre szól.

A Portfolio gazdasági elemzője úgy számol, a közös uniós kölcsön olcsóbb lett volna, mint a piaci alapú. „Ha pénzügyileg akarjuk megfogni, akkor éves szinten nagyjából 7 milliárd forintjába kerül Magyarországnak, hogy a piacról vett fel hitelt és nem az EU közös mentőcsomagját vette igénybe. Ez 30 év alatt nagyjából 200 milliárd forint” – részletezte Beke Károly. Az elemző hozzátette: az EU-s hitelből csak 2021 közepén tudna az állam pénzt lehívni, míg a piacról felvett hitelhez már előbb hozzájuthat.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20201121-gazdasagi-elemzo-30-ev-alatt-200-milliardot-sporoltunk-volna-ha-az-unios-hitelt-vesszuk-fel

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?