okt 29, 2020
25 Views
0 0

Fürjes cáfolja Karácsonyt: „szóba sem került két hete, hogy a kormány finanszírozná az 50 trolibuszt”

Written by

Fürjes cáfolja Karácsonyt: „szóba sem került két hete, hogy a kormány finanszírozná az 50 trolibuszt”

Az államtitkár fellapozta az elmúlt két év Közfejlesztések Tanácsának határozatait, és nem talált olyan nyomot, miszerint a kormány megígérte volna a fővárosnak, hogy finanszírozza az 50 trolibusz beszerzését, ahogy ezt Karácsony Gergely állította egy sajtótájékoztatón.

„Túráztatják a Fővárosi Önkormányzatot, szívatnak minket” – ezt Karácsony Gergely mondta arra reagálva, hogy a kormány csak akkor adja oda Lánchíd felújításához szükséges hatmilliárd forintot, ha megkezdődik a beruházás. Eközben Fürjes Balázs bejelentette: a kormány öt fővárosi fejlesztés kifizetését és megvalósítását is magára vállalja, ha a főváros igent mond ajánlatukra. Az államtitkár szerint készek megvalósítani a pesti rakpartok átalakítását, befejezni a Biodóm-beruházást, meghosszabbítani a budai fonódó villamos hálózatát, bővíteni az Etele téri buszpályaudvart és biztosítani a budai sikló megvalósítását. Összesen 60 milliárd forint értékben.

Fürjes Balázs szerint egyszerű megfejteni, mi a budapestiek érdeke: érdekük, hogy a kormány és a főváros együtt tudjon működni, akkor is, ha vannak vitáik. Az is érdekük, hogy a vezetők ne kifogásokat keressenek, és az is, hogy fejlődjön a város, ha lehet adóemelés és eladósodás nélkül – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár.

A Lánchídhoz szükséges hatmilliárd forintról Fürjes azt mondta: a szerződéskötés időpontjára meglesz az a kormányhatározat, ami a kellő biztonságot megadja a főpolgármesternek. Fürjes arról is szólt, hogy egy évvel ezelőtt ugyanaz a négy cég pályázott, akik korábban Tarlós István ideje alatt, ezért az államtitkár szerint „ugyanott tartunk, ahol egy éve”.

Az államtitkár azt is elárulta, úgy tűnik, hogy jövő hétfőn érdemi egyeztetés lesz a kormány 60 milliárdos javaslatcsomagjáról.

Trolibuszok

Karácsony Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt: szerdán szembesültek azzal, hogy a kormány két héttel ezelőtti, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán tett ígérete a “semmibe hullott”. Annak értelmében a fővárosi önkormányzat 50 trolibusz megvásárlásához 3 milliárd forintot csoportosíthatott volna át más – Karácsony Gergely megfogalmazása szerint – sikertelenül menedzselt európai uniós projektektől.

Fürjest meglepte, mikor a munkatársai tájékoztatták arról, hogy a főpolgármesternek ez az állítása, ezért fellapozta az elmúlt két év Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának határozatait, és nem talált olyan nyomot, hogy ilyet kormányzati ígéret lett volna. Az államtitkár felhívta Tarlós István korábbi főpolgármestert is, aki szintén nem úgy emlékezett, hogy a kormány egy határozott, szilárd ígéretet tett. Az államtitkár hozzátette: szóba sem került két hete, hogy a kormány finanszírozná az 50 trolibuszt.

Emlékeztetett, az elmúlt években a főváros a kormányzat által biztosított támogatásból 37 metrókocsit, 73 új villamost és 57 új trolibuszt tudott beszerezni.

Európai Fejlesztési Bank

Karácsony a sajtótájékoztatóján arról is beszélt: azért, hogy ne kelljen lemondani a fejlesztésről, a főváros megállapodást készített előtt az Európai Fejlesztési Bankkal egy “rendkívül kedvező” visszatérítendő támogatásról. Ehhez azonban kell a kormány jóváhagyása, de úgy tűnik, ezt sem teszik meg

Fürjes szerint a kormány mindig „keresztbe fog feküdni” az adóemelésnek, a megszorításoknak és a hitelfelvételeknek.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20201029-furjes-cafolja-karacsonyt-szoba-sem-kerult-ket-hete-hogy-a-kormany-finanszirozna-az-50-trolibuszt

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?