jún 9, 2021
7 Views
0 0

Francis Fukuyama: Magát áltatja az az európai politikus, aki azt hiszi, sokáig lavírozhat az USA és Kína között

Written by

Szerinte Kína évről évre keményebb totalitárius rendszert épít ki.

A világhírű amerikai filozófus, politológus, történész a Szabad Európának Szerbia és a többi balkáni ország tervezett EU-tagsága kapcsán adott interjút, de általánosságban figyelmeztetett arra, hogy nem lehet sokáig lavírozni teljesen különböző világnézetet képviselő nagyhatalmak között.

Francis Fukuyama Belgrád és Peking közeledéséről azt mondta, Hszi Csin-ping évről évre keményebb totalitárius rendszert épít, miközben Szerbiában is erősen illiberális folyamatok zajlanak. Az EU-tagság azonban értékválasztás. Az Európai Unió okkal tart az újabb bővítéstől, de Kína felé nyitni hiba, végül pedig választani kell Kelet és Nyugat, liberális demokráciák és illiberális államok között.

A Stanford Egyetem Nemzetközi Politikai Központjának igazgatója  Donald Trumpot hozza példaként arra, hogy a populisták az EU-n kívül is intenzíven fenyegetik a nyugati demokráciákat, úgy véli, Kínának Brüsszellel könnyebb a dolga, mert az EU-t jelentősen korlátozza, hogy külpolitikáját konszenzusos alapon formálják.

Brüsszel nem engedhet bizonyos normákból a bővítésnél. Magyarország és Lengyelország annnyira aláásta a jogállamisággal kapcsolatos európai értékeket, hogy okkat tart az új tagoktól, de hiba volt az Európai Unió befektetési megállapodása is Kínával.  Szerinte

sok olyan, magát áltató európai politikus van, aki azt képzeli, hogy Európa valahogy Kína és az Egyesült Államok között lavírozhat, és kijátszhatja őket egymás ellen, és az aktuális probléma függvényében hol az egyikkel, hol a másikkal működhet együtt.

Szerinte Kínával előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz nemcsak az értékek, hanem a geopolitikai érdekek miatt is az összecsapás, ezért Európának más liberális demokráciákkal együtt ellen kell állnia, a nyugati államok csak akkor tudnak ellenállni Kínának, ha együttműködnek.

24.hu/kulfold/2021/06/09/francis-fukuyama-magat-altatja-az-az-europai-politikus-aki-azt-hiszi-sokaig-lavirozhat-az-usa-es-kina-kozott/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Usa
banner

Vélemény, hozzászólás?