jún 11, 2021
1 Views
0 0

Franciaország katonákat von ki a Száhel-övezetből

Written by

Franciaország csökkenti afrikai jelenlétét, hadműveleteit, jelentette be Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön.

Az elnök „mélyreható átalakulást” tervez a francia katonai jelenlétet illetően a Száhel-övezetben. Ennek része a francia csapatok részleges kivonása és egy nemzetközi dzsihadistaellenes szövetség kiépítése.

Macron kifejtette, hogy Párizs katonákat von ki, támaszpontokat zár be, és a dzsihadistaellenes, 5100 fős speciális alakulaté lesz a főszerep. Rajtuk kívül a francia katonákat hazarendelik, kisebb részüket pedig szélesebb nemzetközi haderőbe integrálják.A terrorizmus elleni küzdelemnek ezentúl „két oszlopa lesz”: a terrorellenes speciális egységeké és a dzsihadisták ellen harcoló más nemzetköz erőké, amelyekkel Párizs csak együttműködést tervez. Párizs ezentúl „csakis olyan intervenciókban vesz részt, amelyek kizárólag a terror megfékezését szolgálják.”

A kivonulás „szervezett módon” történik majd, a részleteket június végén hozza nyilvánosságra a francia köztársasági elnöki hivatal.

„Franciaország valamivel több mint nyolc évig volt jelen a Száhel-övezetben. Sok katonánk elesett. A családjaikra gondolok. Következetességgel, egyenes beszéddel tartozunk nekik. Tanulni fogunk abból, ami működött, és abból is, ami nem” – fejtegette Emmanuel Macron.

Franciaország eddig Mauritániába, Maliba, Nigerbe, Csádba és Burkina Fasóba küldött katonákat a dzsihadisták elleni harchoz. A térséget az al-Kaidához és az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető különféle dzsihadista csoportok terrorizálják.

Párizs a múlt héten Maliban felfüggesztette a hadműveleteket, miután Bamakóban – rövid időn belül másodszor is – katonai hatalomátvételt hajtottak végre. Macron közvetlenül a puccs után francia újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy Franciaország a jövőben nem támogat olyan államokat, ahol a hatalomnak nincs demokratikus legitimitása. Jelezte egyben azt is, hogy Franciaországnak nem áll szándékában örökre jelen lenni a katonáival Afrikában. (MTI)

444.hu/2021/06/11/franciaorszag-katonakat-von-ki-a-szahel-ovezetbol?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?