márc 29, 2021
3 Views
0 0

Fővárosi fordulat: a Margitsziget lezárásától a rakpart megnyitásáig

Written by

Tavaly április 9-én jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester, hogy péntektől hétfőig, minden nap reggel 8 és este 10 óra között lezárják a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot. A cél az volt, hogy a főváros kezelésében álló különösen frekventált közterületeken ne legyen a járványveszély szempontjából veszélyes tömeg.

Aznap 1190 főre nőtt Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt újabb 11 beteg, ezzel 77 főre emelkedett az elhunytak száma.

A főpolgármester akkor jelezte, hogy arra kérte Budapest rendőrfőkapitányát, a rendőrség szerezzen érvényt a lezárásokról szóló döntésnek, és utasította a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetőjét, hogy munkatársaival mindenben legyen a BRFK segítségére.

„Tisztában vagyok vele, hogy a döntés a kikapcsolódni vágyó budapestiek körében népszerűtlen lehet, sokaknak okoz kényelmetlenséget. A járvány terjedésének megfékezése azonban most nehéz döntéseket tesz szükségessé” – közölte közösségi oldalán akkor Karácsony Gergely. A Margitszigetet egy hónapon át minden hétvégén zárva tartották, és csak a május 8-i hétvégén volt ismét látogatható.

Most, amikor pénteken az eddigi legtöbb magyart, 11 265 embert regisztráltak új fertőzöttként, az aktív Covid-19 betegek száma meghaladta a 200 ezret, elhunyt aznap 275 beteg, akkor a főváros úgy döntött, hogy a hétvégén újra birtokba vehetik a kerékpárosok, a gyalogosok, a görkorisok és a kutyások a rakpartot. Sőt, a Margit hídtól a Közraktár utcáig tartó szakasz ezentúl minden hétvégén, a rakparttal kapcsolatos munkálatok elkezdéséig várja a budapestieket.

A lépést járványügyi okokkal is indokolták, mert bővíteni akarják azoknak a helyeknek a számát, ahol kényelmesen ki lehet élvezni a jó időt, betartva a távolságtartás szabályait.

“Megnyitjuk a gyalogosok számára hétvégén a pesti rakpartot, ezzel azt segítve, hogy ne alakuljanak ki csoportosulások, ne gyűljenek össze sokan a legnépszerűbb kirándulóhelyeken. A rakpartot érintő beruházások elindításáig ezentúl minden hétvégén birtokba vehetik a gyalogosok, sétálók, kerékpárosok. Így több lesz a gyalogosan bejárható szabad tér Budapesten, kevesebb lesz az esély arra, hogy sokan legyenek egy helyen” – írta Facebook-oldalán a főpolgármester.

Több olvasónk jelzése alapján ezzel inkább arra volt esély, hogy egy újabb helyen legyenek sokan, ugyanis különösen szombaton rengetegen látogattak ki a lezárt pesti rakpartra, az emberek jelentős része nem hordott maszkot, és a távolságtartási szabályokat sem tartotta be. Ami még nagyobb gond, hogy a jelek szerint a védelmi szabályok betartására sem a rendőrség, sem az önkormányzati rendészek nem ügyeltek, pedig a kilátogatók jó részével szemben felléphettek volna.

A jelenség járványügyi veszélyeire több egészségügy szakember is felhívta a figyelmet, “tele a rakpart, az emberek harmada maszk nélkül. Ennek meglesz a böjtje, sokan még mindig nem érzik át, hogy mennyire súlyos a helyzet” – nyilatkozott Zacher Gábor.

A szabadban jobban meg tudjuk őrizni az egészségünket, mint zárt térben, de továbbra sem szabad maszk nélkül, hatalmas tömegekben mozogni, hiszen a járvány felszálló ágban van − többek között erről is beszélt Szlávik János, reagálva, hogy a hétvégén zsúfolásig megtelt a város, legtöbben pedig maszkot sem viseltek.

A járvány továbbra sem lassít itthon. A húsvéti hétvégén – noha várhatóan rossz lesz az idő – nyilván ismét sokan mennek a szabadba, de az a kérdés, hogy korlátozzák-e a mozgásukat, vagy pedig szigorúbban ellenőrzik a szabályok betartását, mert így újabb és újabb gócpontok alakulhatnak ki.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?