ápr 17, 2021
4 Views
0 0

Főpolgármester-helyettes: “Ez egy kísérletező városvezetés, amely tisztában van azzal, hogy nincs a zsebében a bölcsek köve”

Written by

Főpolgármester-helyettes: “Ez egy kísérletező városvezetés, amely tisztában van azzal, hogy nincs a zsebében a bölcsek köve”

A részvételi költségvetés egy új politikai intézmény, kultúra, amely elmélyíti a demokráciát – hangoztatta a főpolgármester Budapest részvételi költségvetésének első online tanácsülésén szombaton.

Karácsony Gergely megnyitójában elmondta: a részvételi költségvetés fontos kísérlet, amelyben az állampolgárok közvetlenül elmondhatják véleményüket, a lehető legszélesebb körben megvitathatják a közösséget érintő ügyeket. Itt nem mások döntenek a budapestiek helyett, maguk a budapestiek hozhatnak megfelelő információk alapján érdemi döntéseket – mutatott rá. Szerencsésebb országokban ez az intézmény már működik, és ez az út itt is járható – fűzte hozzá.

A részvételi költségvetés elkészítése sok időt, energiát igényel, ezért köszönet mindazoknak, akik erre áldozzák szabadidejüket. A demokrácia folyamatos tanulás, amelynek része egymás megismerése is – fogalmazott Karácsony Gergely.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes az online tanácsülésen szintén azt emelte ki, hogy

az új politikai kultúra szempontjából fontos a részvételi költségvetés, amely segít áthidalni a politika és városlakók közti távolságot. Ez egy kísérletező városvezetés, amely tisztában van azzal, hogy nincs a zsebében a bölcsek köve

– mondta a főpolgármester-helyettes.

Jelezte: kifejezetten fejlesztésre, nem működésre vonatkozó ötleteket vártak. A több száz javaslatból mintegy másfélszázat bocsátanak majd szavazásra három kategóriában: az egyik zöld, a másik szociáis és képzési területre, a harmadik pedig az egész fővárosra vagy legalább három kerületre vonatkozó ötleteket tartalmazza. Az első két kategóriában az egyes javaslatokra legfeljebb 50 millió forint költhető, e két kategória keretösszege 250-250 millió forint – ismertette a politikus.

Kitért arra is: a részvételi költségvetés előkészítése során nem volt különbség ellenzéki és kormánypárti kerületek között, mind egyformán jól együtt tudtak működni.

atv.hu/MTI

Karácsony: Egyeztetés helyett fércmű

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210417-fopolgarmester-helyettes-ez-egy-kiserletezo-varosvezetes-amely-tisztaban-van-azzal-hogy-nincs-a-zsebeben-a-bolcsek-kove

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?