okt 24, 2020
13 Views
0 0

Fontos segítség a hidegben: így kell csapdázni a hőt

Written by

Ahhoz, hogy melegen tartsuk testünket, meg kell találnunk az egyensúlyt a termelt hő és a leadott hő között. Amikor fázunk, azért kezdünk el dideregni, mert az hőt termel. Ilyenkor azonban a véráramlás a végtagokból a törzs felé terelődik, ezzel szervezetünk a belső létfontosságú szerveinket védi a kihüléstől – írja a Science Focus alapján a hirado.hu.

Vannak, akik kevésbé fázósak, és másként érzékelik a hideget. Annak, hogy másként-másként érzékeljük a hőmérsékletet, több oka is lehet: a méret, a testsúly és az anyagcsere is. A kisebb, kevesebb testzsírral rendelkező emberek több hőt veszítenek, mint a nagyobb testalkatú emberek.

Amikor hirtelen tör ránk a hideg idő, öltözzünk rétegesen, és ha fűtött beltérben vagyunk, vegyük le a kabátunkat. A réteges öltözékkel „csapdába” ejthetjük a hőt, így nem hűl át olyan gyorsan a ruházatunk.

Fűtött beltérbe érkezve sokszor magunkon felejtjük a kabátunkat. Ez rossz szokás, hiszen már nincs kívülről jövő hideghatás, ami ellen védenie kellene, így belemelegszünk a kabátunkba. A meleg hatására a vér a bőr felé kezd áramlani, hogy lehűtse. Ezek után ha kimegyünk, a hideg levegő gyorsan lehűti a felmelegedett részt, és ezért még hidegebbnek fogjuk érezni a kinti hőmérsékletet. Ezért fázunk meg ilyenkor könnyen.

A hidegérzetet nagyban befolyásolja a testmozgás is. Azonban nem szabad túlzásba vinni, hiszen ekkor izzadni kezdünk, és ezzel lehűtjük testünket.

Nyitókép: (MTI/EPA/Robert Ghement

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Életmód · Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?