ápr 8, 2021
1 Views
0 0

Folyamatosan mentik a kidobásra szánt ételeket a muncholók

Written by

Mi a Munch.hu?

A Munch.hu egy olyan alkalmazás, illetve weblap, ahol kedvezményesen lehet megvásárolni azokat a jó minőségű ételeket, amiket a vendéglátóhelyek másnap már nem tudnak eladni. Vannak a kínálatunkban elérhető pékségek, szállodák, éttermek, illetve kifőzdék. Jellemzően egy néhány órás idősávban lehet személyesen átvenni azokat az ételeket, amiket előzetesen, az alkalmazáson keresztül lehet lefoglalni.

Ezek a helyek hogyan kerülnek be az adatbázisotokba? Ti keresitek meg őket, avagy ők jelentkeznek?

Egyre többen vannak, akik már jelentkeznek, ahogy a Munchnak viszik a muncholók a hírét. Most már több mint tízezren regisztráltak egyébként az applikációba, de vannak önkéntesek, akik annyira hisznek ebben a vízióban, hogy akár a szabadidejükben keresnek föl éttermeket és ajánlják, hogy csatlakozzanak. De egyébként mi, az Ételmentő Nagykövetek is járjuk a várost és megtanítjuk az éttermeknek, akik erre nyitottak, hogy hogyan tudnak jobban gazdálkodni az alapanyagokkal és feltölteni az el nem adott ételeket a Munchra.

Ezzel nemcsak tudatosabban működik egy vendéglátóhely, hanem plusz bevételre is szert tesznek.

Az applikációban féláron juthatunk hozzá jó minőségű ételekhez / Fotó: Munch

Az applikációban féláron juthatunk hozzá jó minőségű ételekhez / Fotó: Munch

Azt tudjátok, hogy ezzel mennyi ételt mentetek meg?

Teljesen változó, hogy hol hány adagot tudunk megmenteni. Most már körvonalazódik az, hogy milyen típusú helyek azok, ahol több maradék van. Azt látjuk, egy pékségnél fontos, hogy nagyobb legyen a kínálat, mint a kereslet, hiszen hogyha valaki később tér be, még akkor is tudnia kell válogatni. Tehát egy jól kiszámítható túltermelés van. A pékségekben tipikusan, zsákszámra maradnak meg adagok és akik csatlakoztak hozzánk, rendszeresen, napi szinten beépítették az üzletmenetükbe, hogy amit nem tudtak eladni, azt zárás előtt egy órával a Munchon keresztül értékesítik meglepetéscsomagokban. De mondjuk van egy kifőzde, ahol van A, B és C menü. Azt nem tudják megmondani, hogy melyik menü lesz az adott napon népszerűbb és melyikből marad. Ezért is fontos, hogy meglepetéscsomagok vannak. Már délelőtt lefoglalható a három órakor átvehető menü, aminek nem tudjuk még, hogy pontosan mi lesz a tartalma. Egy nagyobb kifőzdénél, ahol megfordul százötven ember, naponta öt-tíz adagot tudunk megmenteni. Egy pékségnél ez hasonló, öt adagnyi, ezer forintos Munchot lehet lefoglalni, aminek az értéke ennek a kétszerese. És általában van hely, ahol lehet válogatni, hogy éppen mi kerüljön az el nem adott pékáruk közül a csomagba.

Az érték minden esetben az ár kétszerese? Ez azt jelenti, hogy a felhasználók féláron tudnak ételhez jutni?

Nálunk negyven százalék a minimum, amit minden Munchnál meg kell adni kedvezménynek az eredeti árhoz képest. Egyébként a félár a tipikus, tehát jelentős kedvezményről van szó.

De fontos, hogy az árunak ugyanolyan jó minőségűnek kell lennie, mint amit teljes áron értékesítenek.

Van, hogy 40-50 adag étel gyűlik össze a rászorulóknak / Fotó: Munch

Van, hogy 40-50 adag étel gyűlik össze a rászorulóknak / Fotó: Munch

Mi történik, amikor az ételmaradék nem jut el a vásárlókhoz? Azzal tudtok valamit kezdeni?

Indítottunk egy JótEvő Munch kampányt, aminek ez volt a célja. Vannak olyan ételek, amiket nem tudunk még mi sem megmenteni. Mi lenne, ha ezeket eljuttatnánk rászorulóknak? Hiszen ezek jó minőségű ételek, amik egyébként a kukába kerülnének, miközben rengetegen vannak, akik nélkülöznek, vagy éppen nem tudnak rendszeresen melegételt vagy jó minőségű ételt magukhoz venni.

A kampányban arra van lehetőség, hogy egy adag plusz ételt is megvásároljon valaki, nem magának, hanem egy rászoruló részére.

Már körülbelül százötven adag ételnél tartunk, amit a Máltaiakkal közösen egy hajléktalanszállón osztottunk szét. Próbálunk arra törekedni, hogy egyetlen adag étel se menjen kárba. Visszaadjuk az ételnek az értékét, megbecsüljük azt és eljuttatjuk oda, ahol erre szükség van. De még mi sem tudunk száz százalékban mindent megmenteni. A népszerűbb helyeken van olyan, hogy néhány perc alatt elfogynak a feltöltött adagok. De van olyan hely, ahol marad még néhány a muncholók után is.

Mennyire van felhasználói affinitás arra, hogy az emberek rászorulóknak vegyenek plusz adagokat?

Amikor elindítottuk a jótékony lábat, akkor azt gondoltuk, hogy egy egyszeri alkalom lesz. De kétszer annyi felajánlás érkezett, mint amennyit el tudtunk vinni, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy beépítjük a rendszerbe. Most már hetente vannak alkalmaink, amikor ételeket osztunk és mindig sikerül megtölteni egy autó csomagterét körülbelül negyven-ötven adag étellel. Látszik, hogy igencsak van erre nyitottság.

Négy egyetemista alapította a startupot, azóta rengetegen csatlakoztak / Fotó: Munch

Négy egyetemista alapította a startupot, azóta rengetegen csatlakoztak / Fotó: Munch

Említetted, hogy a Munch csapatában többnyire egyetemisták vannak. Azt tudjátok, hogy felhasználói oldalról milyen az életkori eloszlás? Inkább a fiatalabbak fogékonyabbak ilyesmire, avagy az idősebb korosztályokból is egyre többen rendelnek rajtatok keresztül?

Azt gondoltuk, mivel mindenki saját magából indul ki, hogy ez egy elsődlegesen egyetemistáknak szóló megoldás lehet. Hiszen mi folyamatosan azon gondolkozunk, hogyan tudunk fenntarthatóbban élni. Ez egy olyan téma lett, ami minden baráti beszélgetésnél fel szokott jönni a környezetünkben. Viszont amikor elindult a Munch, meglepetéssel és nagy örömmel tapasztaltuk, hogy abszolút nem csak egyetemisták használják.

Igazából többen használják azok a fiatal felnőttek, körülbelül a harmincöt éves korosztály, akik már dolgoznak, de törekednek arra, hogy fenntarthatóbban éljenek. És egészen széles az a réteg, aki a Munchra ráharapott. Nem igaz szerencsére az előfeltevésünk, hogy ez csak a fiataloknak a hóbortja.

Vannak jövőbeli terveitek, amiket meg szeretnétek valósítani?

Tele vagyunk tervekkel és világmegváltó ambíciókkal. Ha rövidtávról beszélünk, most fog kikerülni az applikáció új verziója, ahol már egy térkép alapján lehet látni azokat a Munchokat, amik az ember közelében vannak. Emellett elindulunk Debrecenben is, így most már nem csak a budapestiek számára vagyunk elérhetőek. Célunk, hogy egy éven belül minden magyar városban legyenek Munchlelő helyek, utána pedig a határon túli magyar területeken, illetve a Visegrádi országokban is el szeretnénk indulni. De cél az is, hogy egy nemzetközileg skálázható mozgalommá váljon az ételmentő közösségünk.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Ezt a hálószobatitkot csak a kismamák ismerik (x)
Férje merevedési problémáiról mesélt a kétségbeesett feleség (x)

www.blikk.hu/receptek/erdekes/folyamatosan-mentik-a-kidobasra-szant-eteleket/we5pefz

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?