ápr 28, 2021
1 Views
0 0

Fokozottan védett, jeladós madarat lőhettek le Szabolcsban

Written by

Az MME PannonEagle LIFE projektjének munkatársait a bolgár Green Balkans szervezet kollégái riasztották múlt héten, hogy egy nyomkövetővel jelölt barátkeselyű gyanús GPS adatokat küldött Magyarország területéről.

(A legfrissebb hírek itt)

Az MME méreg és tetemkereső egysége és a Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) természetvédelmi őrszolgálata nem sokkal a riasztás után a megadott koordinátáknál megtalálta a madár jeladóját egy folyóparton.

A nyomkövető adataiból kiderült, hogy a madarat a jeladó helyétől több kilométerre meglőhették. A keresőkutyás egység is erre utaló nyomokat talált, így azonnal értesítette a rendőrséget. A helyszínelés során a rendőrök több bűnjelet is rögzítettek és DNS mintát vettek a madár jeladójáról.

Az MME közleményéből az is kiderül, hogy az Ichera névre keresztelt barátkeselyű 2019-ben Spanyolországban kelt ki egy természetes fészekből, ahol még abban az évben egy autó elütötte. A madarat helyi madárvédők mentették meg, majd 2020-ban a visszatelepítési program keretében Bulgáriába szállították, ahol fél év után idén márciusban engedték szabadon. Ezt követően egy hónapig Bulgáriában vándorolt, majd északnak vette az irányt és Szerbián és Románián keresztül érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, ahol három nappal megérkezése után eltűnt.

Mint írják, a barátkeselyű egyike az Európában őshonos négy keselyűfajnak, amelyek több országból, így hazánkból is kipusztultak. Ennek oka, hogy sokukat megmérgezték vagy lelőtték, emellett csökkent a természetes élőhelyük nagysága is.

A keselyűk más dögevőkhöz hasonlóan fontos szerepet töltenek be az élővilágban, az állati tetemek fogyasztásával olyan kórokozók terjedését is szabályozhatják, amelyek súlyos állat- és népegészségügyi problémát jelentenek.

Magyarországon 1932 óta egyetlen alkalommal, 2008-ban figyeltek meg egy barátkeselyűt. A közleményben beszámolnak arról, hogy az elmúlt napokban az eltűnt jeladós példány mellett egy másik madár is feltűnt az Alföldön. Ezen az utóbbi fiatal példányon nem volt gyűrű, így feltehetően egy természetes fészekaljból származik, és lehetséges, hogy a jeladós eltűnt madárral együtt vándorolt északra a Balkán-félszigetről.

Ez is érdekelheti: Orvvadászokat fogtak el a rendőrök Somogyban

A barátkeselyű fokozottan védett faj, így elpusztítása orvvadászatnak és természetkárosításnak minősül – figyelmeztetnek a természetvédők.

(MTI)

Cseréje le autóját biztonságosabbra!

Itt a rossz idő, ha finanszírozást keres autócseréhez, a Bank360 autóhitel kalkulátorával könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait!

www.blikk.hu/aktualis/veszhelyzet/baratkeselyut-lottek-le-szabolcs-szatmar-beregben/r0n13lj

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?