márc 31, 2021
6 Views
0 0

Fodor Gábor nem tudja, kire szavazzon

Written by

33 éves lett a Fidesz – Fodor Gábor, aki alapító tag volt visszaemlékezve elmondta, hogy bár szerinte a Fidesz jelenleg nem jó irányba viszi az országot, nincs diktatúra Magyarországon. Az ellenzéki összefogás és liberális politikai erő hiánya kapcsán megjegyezte, jelenleg nem tudja kire szavazzon.

Fodor Gábor 93-ban lépett ki a pártból, szerinte az egész életútja mutatja, mit gondol a Fidesz politikájáról. A Fidesz ma illiberális pártként deklarálja magát, ő pedig egy liberális politikus, így nyilvánvaló, hogy messze állnak egymástól politikailag- magyarázta a Liberális Párt volt elnöke az ATV Startban. Ezzel együtt igyekszik reálisan értékelni a politikai teljesítményüket. Leszögezte, hogy 33 évvel ezelőtt, amikor a Fidesz megalakult, az volt a rendszerváltás kezdete, ugyanis ekkor jött létre először konkrét szervezet a Kádár-rendszerrel szemben.

Fodor Gábor a szélsőséges kritikákkal szemben azt gondolja, nincs diktatúra Magyarországon, hanem demokrácia van: elmehetünk szavazni, beszélhetünk szabadon, kritizálhatjuk a kormányt. Az más kérdés, hogy attól, hogy demokrácia van, nem kell szeretnie a kormányt, gondolhatja azt, hogy nem jó irányba megy az ország.

Fodor Gábor szerint tudomásul kell venni azt, hogy a Fidesz mögött a választó jogi törvény módosításától függetlenül jelentős poltikai tömeg áll. 2010-ben az első kétharmad megszerzésénél nem lehet vita, hiszen azt a régi rendszerben zajlott. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy mindig toronymagasan vezet a Fidesz a politikai pártok között, így azt megkérdőjelezni, hogy valós választói akarat van mögöttük, az szerinte felesleges.

33 éves lett a Fidesz

Fodor Gábor azt gondolja, hogy a Fidesz hosszú ideje rossz irányba viszi az országot, nem ért egyet az Európa-ellenes politikával, valamint a kegyetlen, emberséget nélkülöző politikával. Az egyik legnagyobb bűne a Fidesznek, hogy amivel szemben annak idején ők is alakultak, az uram-bátyám rendszer, a kapcsolatokra építő politika, ami nem csak a Kádár-rendszer sajátossága, hanem egy több évszázados örökség Magyarországon.

Azt látja, hogy a Fidesz elszigetelődött a nyugati politikában. Szerinte az Európai Unió mellett elkötelezett a Fidesz, de az európai értékek mellett nem. A Fidesz például a többségi demokráciában hisz, Fodor a konszenzuális demokrácia híve, ahol a kisebbség jogait is figyelembe veszik. Ma ez a modell Európában nem általános, sőt erősen kritizált.

33 évvel hitt abban, hogy a liberális politikai gondolat, ami szabadságelvű és emberközpontú, többséget nyer Magyarországon. “Az ellenzéki oldalon összeáll egy furcsa tömb, csupa baloldali pártból, liberális politikai gondolat nincs, sőt már a volt szélsőjobboldali párt is ezen az oldalon van. Egyre inkább megérik az idő arra, hogy legyen liberális gondolat Magyarországon”- mondta Fodor.

A magyar emberek 25-30 százalékának fontosak a liberális értékek, erre lehetne szerinte politikát építeni. Azt is elárulta, hogy jelenleg nem lát olyan politikai erőt, akire tudna voksolni.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210331-fodor-gabor-nem-tudja-kire-szavazzon

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?