nov 22, 2020
8 Views
0 0

Flash animációkat villant az internetmúzeum

Written by

Az Adobe döntése alapján 2020-ban véget ér a korai internetkorszakot meghatározó vektoranimációs formátum, a flash története. Az net történetét megörökítő Internet Archive ezzel egy időben külön gyűjteményben állít emléket az első össznépi animációs médiumnak.

Mint ismert az internet már a kezdet kezdetén is nagyon király volt, csak hiányzott róla a Google, a Facebook, meg a Youtube. Leginkább persze a Youtube, mert egy videó megosztása (jó esetben) egy MPEG videó feltöltését jelentette 28.8-as modemen. Az emberek nagyon jól szórakoztak, de szerettek volna még egy kicsit jobban és gyorsabban. Ekkor érkezett a flash, ami műsoros volt és könnyen letölthető, maga a csoda.

Steve szívlapáttal áll gyermekkorod kedvenc rajzfilmjének romjai felett

A formátum története 1993-ban indul, Charlie Jackson, Jonathan Gay és Michelle Welsh cége a FutureWave által fejlesztett SmartSketch nevű termékkel. A FutureWave aktívan kereste a piacot vektorrajzoló alkalmazásukhoz, amikor rájöttek, hogy a Macromedia Shockwave-hez hasonló animációs eszközt kell létrehozniuk. 1995 körül megpróbálták eladni a céget az Adobe-nak, de elhajtották őket, egy évvel később azonban felvásárolta őket a konkurens Macromedia. Tíz évvel később pedig a Macromedia került az Adobe tulajdonába.

Részlet a Badgers! című korabeli animációból

Részlet a Badgers! című korabeli animációból

Fotó: Jonti Picking

Az utóbbi két cégtranzakció között eltelt évtized volt gyakorlatilag a flash aranykora, amiben a zenés klipeken, animációs sorozatokon, egyszerű mémeken keresztül, gombok, reklámok és applikációk is készültek a formátumon.

2010-ben aztán jött Steve Jobs és írt egy levelet arról, hogy miért nem jó a flash és miért száműzi azt az Apple eszközökről és böngészőjéből. A flash útja innentől lefelé vezetett, az Adobe jogi úton megpróbált ellenállni, végül 2017-ben közölték, hogy 2020-ben eljön a búcsú ideje.

A mémek krémje

Itt most egy újabb történeti ismertetés következhetne arról, hogy mi az Internet Archive. Zárjuk rövidre: az Internet Archive egy internet archívum, egy internetmúzeum. A flash a fentiek alapján tökéletesen témába vágó történet számukra, ezért egy fejlesztési fázisban lévő Ruffle nevű emulátorral helyettesítik a mára kiirtott flash plug-int.

Egy örökzöld mém

Egy örökzöld mém

A végeredmény egy igazi flashback (véletlen szóvicc) igazi klasszikusokkal. Itt a japán manga nonszensz All Your Base Belong To Us, a brit abszurd Badgers, a svéd zenés félrehallás, a Hatten är Din, vagy egy igazi századeleji webcomic a Homestar Runner és szabályos internet mémek mint a Loituma Girl vagy a Peanut Butter Jelly Time.

Annak, aki igazán mélyen átélné a forradalmi flash élményt, ajánljuk a animutáció műfaj feltalálója Neil Cicierega Hyakugojyuuichi!! című meghatározó alkotását.

A teljes flash archivumot itt találják. Jó szórakozást!

index.hu/tech/mem/2020/11/22/flash_animaciokat_villant_az_internetmuzeum/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Mémeskút
banner

Vélemény, hozzászólás?