jún 5, 2021
2 Views
0 0

Figyelmeztetést adtak ki, jég zúdul a nyakunkba

Written by

Ma a déli órákban a nyugati határszél közelében már megjelenhetnek zivatarok, valamint az északkeleti megyékben átvonuló záporokhoz is társulhat kis eséllyel villámtevékenység – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében

Szombaton három megye (Bács-Kiskun megye, Csongrád-Csanád megye, Békés megye) kivételével az egész országra, míg vasárnap már az ország teljes területére figyelmeztető előrejelzés van érvényben zivatar miatt.

Mint írják, délutántól késő estig a Dunántúlon – a kedvező labilitási feltételeknek köszönhetően – helyenként számítani kell zivatarok kialakulására. Késő délutántól pedig egy összeáramlási zóna mentén az ország északkeleti harmadán is szórványosan előfordulhatnak zivatarok. A zivatarokat lokálisan viharos szél (60–70 kilométer/óra, a nyugati határvidéken akár 70–80 kilométer/óra), felhőszakadás (>20 milliméter), és 1–2 cm körüli jégeső kísérheti.

Fotó: Időkép

Az Időkép előrejelzése szerint szombaton napközben azért számíthatunk hosszabb napos időszakokra az időnként megnövekvő felhőzet mellett. Délutántól nyugaton, valamint az északi, északkeleti tájakon elszórtan már előfordulhatnak záporok, zivatarok. A déli-délnyugati szél sokfelé élénk lehet, zivatarok idején erős, viharos lökések is lehetnek. Hajnalban 8–6, délután 24–30 fok várható.

Vasárnapra virradóan többfelé, napközben főként délen és a Dunántúlon kell záporok, zivatarok kialakulására számítani a napos időszakok mellett. A csúcsértékek 22–28 fok között alakulnak, de záport, zivatart követően gyorsan visszaesik a hőmérséklet. Az északi-északkeleti szelet élénk, zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik.

Hétfőn ismét a napsütésé lesz a főszerep, de a nyugati tájakon átmenetileg egy-egy kisebb zápor, esetleg zivatar kialakulhat. Az északkeleti szél többfelé megélénkül. A maximumok 24–29 fok között alakulnak.

Kedden és szerdán sok napsütésre, nyári melegre van kilátás. Csak néhol alakulhat ki jelentéktelen zápor. Az északi-északkeleti szél több helyen megélénkülhet. Az enyhe hajnalokat 25–29 fokos délutánok követik.

index.hu/belfold/2021/06/05/idojaras-elorejelzes-orszagos-meteorologiai-szolgalat-idokep-meteorologia-riasztas-figyelmezteto-elorejlezes/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?