okt 14, 2020
9 Views
0 0

Figyelem: komoly gondok lehetnek a várandósság alatt szedett antibiotikumokból

Written by

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Fertőzések

A kismamák számára az őszi-téli időszak több fertőzési lehetőséget tartogat, mint azoknak, akik nem hordanak gyermeket a szívük alatt. Ennek oka, hogy a várandósság során az immunrendszer csökkent működést mutat. Hogy miért? Azért, mert a magzat genetikailag csak félig azonos az édesanyával. Vagyis a test idegennek ismerné fel, és mindent megtenne azért, hogy eltávolítsa. Hogy ez ne történhessen meg, a szülésig az immunrendszer „kis lángon” üzemel, így óvva meg a magzatot. Ennek hátulütője, hogy a kismamák fogékonyabbak a betegségekre is. Egy nátha vagy az influenza sem jelent kifejezetten nagy gondot, inkább csak kellemetlen, de sajnos a bakteriális felülfertőződés – éppen a fogékonyság miatt – gyakran előfordulhat. Ekkor lépnek be a képbe az antibiotikumok, amikkel azonban lehet baj!

(A legfrissebb hírek itt)

Makrolidok

2005 óta a kismamáknak elsősorban penicillin alapú készítményeket adnak, arra érzékenyeknél, vagy ha nem válik be a kezelése előkerülnek az úgynevezett makrolidok. Ide több termék is kapcsolódik, hatékonyságukkal sincsen gond, de a kismamákra nézve veszélyesek lehetnek. Nemrégiben egy tanulmány igazolta, hogy a makrolidok szedése másfélszeresére növeli a fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát a penicillin terápiával szemben. Az antibiotikumok alapvetően nem jók a várandósság során, bár sajnos sokszor szükségesek. A statisztika szerint a terhes nők 30-40%-a részesül antibiotikumos kezelésben a várandóssága során – mondja a szakértő.

Megelőzés

Tudjuk, hogy a betegségek esetében a legjobb fegyver a megelőzés, ami kiemelten fontos akkor, amikor az immunműködés ráadásul alacsony szinten mozog. Ilyenkor a megfelelő tápanyagellátottság mellett – mely a kiegyensúlyozott várandósság alapkövetelménye –, érdemes figyelni az olyan anyagok bevitelére is, mint a cink és a réz. Ezek ugyanis antibakteriális, antivirális és fungicid tulajdonságokkal is bírnak a szervezetben! Bevitelük rendszerint a megfelelő várandósvitaminnal történhet. Itt arra kell figyelni, hogy a készítmény – azon túl, hogy a három trimeszter eltérő igényeit jól tagoltan legyen képes kiszolgálni – szerves kötési formában tartalmazza a két anyagot. Ez praktikusan cink-citrátot és réz-glükonátot jelent. A szerves kötés jelentősége abban rejlik, hogy így az anyagok hasznosulása 80%-kal is jobb lehet! Még többet tehetünk azzal, ha a cinket és a rezet egyszerre visszük be a szervezetbe, ez a két anyag ugyanis segíti egymás hasznosulását is!

Félelem

Fontos kiemelni, hogy a szakemberek csak szükséges esetben nyúlnak az antibiotikum terápiához, ahogyan azt is, hogy a veszélye az első trimeszterben valós. A tesztek alapján a második és harmadik trimeszterben már nem okozott szignifikáns eltérést a makrolidok alkalmazása. Ettől még persze nem árt elkerülni őket, hiszen a kiegyensúlyozott tápanyagellátottság nem csak az édesanya egészsége, hanem a magzat megfelelő fejlődése szempontjából is elsődleges fontosságú!

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Nem csak az arcukra használják a nők! Íme az intim hidratálás titkos fegyvere (x)
Miért okoz depressziót az őszi sötéteség? Ezt tehetjük ellene (x)

www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/varandossag-antibiotikum-egeszseg/fz6j7hc

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?