Mennyei grízgaluska
Hozzávalók
2 tojás
6 púpozott ek. gríz
1 mk. só
1 csipet szódabikarbóna
1 ek. olaj
Elkészítés
1. A tojásokat habosra keverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a grízt, a szódabikarbónát, az olajat, jól összekeverjük. Lefedjük, legalább 1 órát pihentetjük.
2. Felforralunk 1,5 l sós vizet. Két kiskanál segítségével hosszúkás, apró galuskákat szaggatunk a főzőlébe. Fedő alatt, lassú forralással kb. 15 percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük a főzőléből a grízgaluskákat, és egyenesen a levesbe tesszük. Vigyázat! Még 20 percig állni hagyjuk.
Így lesz tökéletes a grízgaluska / Fotó: Szöllősi-Kiss Orsi
3+1 titok, hogy eszményien finom legyen a grízgaluska
- A bekevert grízmasszát 1 órán át a hűtőben lefedve állni hagyjuk.
- Mielőtt kiszaggatjuk, kevés levessel hígítjuk, hogy ne legyen túl sűrű (a gríz állás közben megszívta magát.)
- Miután sós vagy leveses vízben kifőztük, még 20 percig állni hagyjuk a levesben.
- Ráadás: A grízgaluskába keverhetünk felaprított petrezselymet, snidlinget – így szép színe lesz!
Zöldbableves grízgaluskával / Fotó: Balogh Tamás
Zöldségleves galuskával
Hozzávalók 4 személyre
30 dkg zöldbab
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kis karalábé
1 kis gumó zeller/
2 szál zöldhagyma
1 csipet sáfrányos szeklice (magyar sáfrány)
1 csokor aprított petrezselyem
hagyma, fokhagyma
Elkészítés
1. A zöldségeket megtisztítjuk. A zöldbabot 2-3 centis darabokra vágjuk, a répákat, a karalábét, a zeller hasonló méretű hasábokra daraboljuk, a zöldhagymát ujjnyi vastagon felszeleteljük.
2. A zöldségeket fazékba szórjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ötujjnyival ellepje, majd ha felforrt, a sáfrányos szeklicével, a petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük és kb. 15 perc alatt félpuhára főzzük.
3. A galuskát a fent leírtak szerint elkészítjük. A kész leveshez tálaljuk.
Munka: kb. 35 perc
Fogyasztható: kb. 75 perc múlva
Tipp: A galuskához könnyen keverhető, de ne lágy, ne folyós masszát készítsünk. Amikor a levesbe szaggatjuk, a kanalat is vizezzük meg, (mártsuk a lébe) így nem ragad hozzá a massza.
Blikk Megmondó
www.blikk.hu/receptek/retro-receptek/figyelem-igy-keszul-az-eszmenyien-finom-grizgaluska/rwwec72
Komment írása