ápr 7, 2021
5 Views
0 0

Figyelem! Így készül az eszményien finom grízgaluska

Written by

Mennyei grízgaluska

Hozzávalók

2 tojás

6 púpozott ek. gríz

1 mk. só

1 csipet szódabikarbóna

1 ek. olaj

Elkészítés

1. A tojásokat habosra keverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a grízt, a szódabikarbónát, az olajat, jól összekeverjük. Lefedjük, legalább 1 órát pihentetjük.

2. Felforralunk 1,5 l sós vizet. Két kiskanál segítségével hosszúkás, apró galuskákat szaggatunk a főzőlébe. Fedő alatt, lassú forralással kb. 15 percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük a főzőléből a grízgaluskákat, és egyenesen a levesbe tesszük. Vigyázat! Még 20 percig állni hagyjuk.

Így lesz tökéletes a grízgaluska / Fotó: Szöllősi-Kiss Orsi

Így lesz tökéletes a grízgaluska / Fotó: Szöllősi-Kiss Orsi

3+1 titok, hogy eszményien finom legyen a grízgaluska

  1. A bekevert grízmasszát 1 órán át a hűtőben lefedve állni hagyjuk.
  2. Mielőtt kiszaggatjuk, kevés levessel hígítjuk, hogy ne legyen túl sűrű (a gríz állás közben megszívta magát.)
  3. Miután sós vagy leveses vízben kifőztük, még 20 percig állni hagyjuk a levesben.
  4. Ráadás: A grízgaluskába keverhetünk felaprított petrezselymet, snidlinget – így szép színe lesz!
Zöldbableves grízgaluskával / Fotó: Balogh Tamás

Zöldbableves grízgaluskával / Fotó: Balogh Tamás

Zöldségleves galuskával

Hozzávalók 4 személyre

30 dkg zöldbab

2 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

1 kis karalábé

1 kis gumó zeller/

2 szál zöldhagyma

1 csipet sáfrányos szeklice (magyar sáfrány)

1 csokor aprított petrezselyem

hagyma, fokhagyma

Elkészítés

1. A zöldségeket megtisztítjuk. A zöldbabot 2-3 centis darabokra vágjuk, a répákat, a karalábét, a zeller hasonló méretű hasábokra daraboljuk, a zöldhagymát ujjnyi vastagon felszeleteljük.

2. A zöldségeket fazékba szórjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ötujjnyival ellepje, majd ha felforrt, a sáfrányos szeklicével, a petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük és kb. 15 perc alatt félpuhára főzzük.

3. A galuskát a fent leírtak szerint elkészítjük. A kész leveshez tálaljuk.

Munka: kb. 35 perc

Fogyasztható: kb. 75 perc múlva

Tipp: A galuskához könnyen keverhető, de ne lágy, ne folyós masszát készítsünk. Amikor a levesbe szaggatjuk, a kanalat is vizezzük meg, (mártsuk a lébe) így nem ragad hozzá a massza.

Blikk Megmondó

www.blikk.hu/receptek/retro-receptek/figyelem-igy-keszul-az-eszmenyien-finom-grizgaluska/rwwec72

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?