ápr 8, 2021
6 Views
0 0

Ferenc pápa a közjót szolgáló pénzügyi politikát szorgalmazott a járvány utáni világ számára

Written by

Ferenc pápa a közjót szolgáló pénzügyi politikát szorgalmazott a járvány utáni világ számára

A piaci érdekvédelem helyett szolidaritást szorgalmazott a pénzügyi politikában is Ferenc pápa a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi találkozója résztvevőinek címzett levelében, amit a Vatikán csütörtökön közölt. Ferenc pápa a két nemzetközi szervezet közös tavaszi találkozója alkalmából küldött angol és spanyol nyelvű üzenetet. A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap képviselői egészen vasárnapig interneten egyeztetnek többek között a pandémia-intézkedésekről.

A katolikus egyházfő az új koronavírus-járvány miatti válsághelyzet súlyosságát hangsúlyozva kijelentette, hogy a pandémia utáni világban olyan pénzügyi politikára van szükség, amely a közös jót szolgálja, a sérülékenyebbek és kirekesztettek kerülnek a középpontba, és bolygónk, amely közös otthonunk, megfelelő gondoskodásban részesül. Ferenc pápa úgy vélte, a járvány utáni időszakban nem lehet visszatérni a megszokott egyenlőtlen és fenntarthatatlan gazdasági és társadalmi modellhez, amelyben a világnépesség törpe kisebbsége birtokolja a világ gazdagságának felét. A pápa receptként javasolta, hogy a közpénzeket a közjóra használják fel.

Elérkezett az ideje felismerni, hogy a piacok, főleg a pénzpiacok nem követhetnek önálló kormányzati irányt. Törvényeknek és szabályoknak kell biztosítani, hogy a közös jót szolgálják a társadalmi célok megvalósításával, amelyek különösen szükségesek a jelenlegi globális egészségügyi vészhelyzetben

– olvasható az üzenetben. A katolikus egyházfő szolidáris, a közösségeket és egyéneket segítő pénzügyi megoldásokat sürgetett. Emlékeztetett, hogy senki sem tud egyedül megmenekülni, és ha jobb, emberibb, szolidárisabb világgal akarunk kikerülni a jelenlegi helyzetből, új és kreatív társadalmi, politikai, gazdasági részvételi formákra van szükség, amelyek érzékenyek a szegények kiáltására. Ferenc pápa arra kérte a Világbank és az IMF szakértőit, hogy az emberek közötti találkozások kultúráját kövessék. A globális szolidaritás jegyében a szegényebb országok adósságának jelentős csökkentését sürgette. Úgy vélte, ugyanez vonatkozik a világ gazdagabb északi és szegényebb déli része közötti ökológiai különbségre is, amelyre megoldásként javasolta, hogy az előbbiek támogassák a fejlődő térségek környezetvédelmi beruházásait a megújuló energiaforrások használatának erősítésével. Ferenc pápa szolidaritást kért a vakcinákhoz való hozzáférés terén is, ahogy már húsvétvasárnapi üzenetében is a nemzetközi közösség elkötelezettségét szorgalmazta az oltóanyagokhoz való hozzáférés biztosításában a társadalom szegényebb rétegei, valamint a szegényebb államok számára is.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/EPA/Vatikáni média

pestisracok.hu/ferenc-papa-a-kozjot-szolgalo-penzugyi-politikat-szorgalmazott-a-jarvany-utani-vilag-szamara/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?