nov 21, 2020
8 Views
0 0

„Ferenc gazdasága” – Közgazdászok tanácskoznak virtuálisan Assisiben

Written by

Az eredetileg tavaszra tervezett találkozót a világjárvány miatt elhalasztották, és most az internet segítségével valósult meg. A „Ferenc gazdasága” elnevezésű eseményt a pápa hívta életre, bevonva a 35 év alatti közgazdászokat, és közgazdász-hallgatókat, valamint neves szakembereket a virtuális eszmecserébe.

A termelés és fogyasztás paradigmája helyett, mely uralta az elmúlt két évszázadot, most az alkotóképességre kell helyezni a hangsúlyt, a kapcsolati javakra és a civil gazdaságra – mondta el Mauro Magatti, a milánói Szent Szív Katolikus Egyetem szociológiaprofesszora. Alkotóként kell viselkednünk, és egy képzési, szervezési átmeneten dolgozni, ami kiemeli a képességeket, a közösség, a szubszidiaritás és a környezet figyelembe vételével. Az alkotó gazdaság megnyitja előttünk a jövőt.

A Lumsa Egyetem szociológusa, Consuelo Corradi a nők szerepéről beszélt az assisi találkozón. Az inkluzivitással kapcsolatban tisztázta, hogy nemcsak arról van szó, hogy a nők lehessenek miniszterelnökök, hanem hogy előtérbe kerüljön a női sajátosság. A nők képesek elfogadni a tökéletlenséget, ismerik az emberi élet anyagi világa körüli fáradalmakat, és nagy örömmel gondoskodnak másokról. Ez feltartóztatja a szélsőséges individualizmust.

Leonardo Becchetti, a római Tor Vergata Tudományegyetem gazdaságpolitikai tanára a kétkezes, vagyis az intézményekre és a piacra épülő modell helyett négykezes modellt javasol, ami aktívan bevonja az állampolgárokat és a felelős vállalatokat.

Világunkban ma a vagyon kevesek kezében összpontosul, ezért a Nobel-díjas Muhámmád Junusz a haszon maximalizálásának elvére mutatott rá. Az embert nemcsak önös érdekei vezérlik, hanem a közérdek is, ennek mintájára épül a mikrohitel. Szem előtt kell tartanunk a célt, ami felé igyekszünk, és a pandémiát lehetőségként felfogni, azért, hogy irányt változtassunk. A pénzügy ne cél, hanem eszköz legyen – hangzott el többektől a konferencián. Erősíteni kell az összetartozás érzését, mert az új energiákat szabadít fel az emberekben – mutatott rá Jennifer Nedelsky filozófus, a Torontói Egyetem tanára.

November 19-én a Meghallgatni a szegények kiáltását és átformálni a földet című videoüzenettel kezdődött a tanácskozás, amelyet az ATD Negyedik Világ Mozgalom fiatal tagjai készítettek. Ezt követően Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériumának prefektusa szólalt fel. A második napon videókat láthattak a nők tapasztalatairól és Szent Kláráról, aki teljes bizalommal hagyatkozott a gondviselésre, és akinek tapasztalata képes kitágítani látóhatárunkat. A Ferenc gazdasága-maraton keretében 24 órán keresztül imádkoztak és virrasztottak a szegénység áldozataiért szerte a világon. A találkozó végén Ferenc pápa videoüzenetben fordul a résztvevőkhöz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

magyarkurir.hu/hirek/-ferenc-gazdasaga-kozgazdaszok-tanacskoznak-virtualisan-assisiben

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
magyarkurir · News
banner

Vélemény, hozzászólás?