márc 4, 2021
7 Views
0 0

Fenntartják az ukrán állami vagyon hűtlen kezelése miatt bevezetett szankciókat

Written by

Az Európai Unió 2014 márciusában döntött úgy, hogy befagyasztja az ukrán állami vagyon hűtlen kezeléséért felelősök vagyoni eszközeit. A szankciós listán jelenleg hét ember szerepel.

Az intézkedések olyan személyek – többek között Viktor Janukovics korábbi elnök – vagyonának befagyasztásából állnak, akikkel szemben ukrán közpénzek elsikkasztása miatt vizsgálat folyik. Egy érintett esetében az uniós tanács szeptember 6-ig hagyta érvényben a szankciók hatályát, két esetben pedig nem hosszabbította meg a korlátozó intézkedéseket – tájékoztattak, további részleteket nem közölve. Hozzátették: a döntést az intézkedések éves felülvizsgálata alapján hozták meg.

A tanácsi közlemény szerint a szankciók az Európai Unió rendelkezésére álló azon eszközök közé tartoznak, amelyek a közös kül- és biztonságpolitikai célkitűzések – a béke és a demokrácia biztosítása, valamint a jogállamiság, az emberi jogok és a nemzetközi jog tiszteletben tartása – megvalósítását segítik elő. Szankciók kivetésére mindig egy átfogó szakpolitikai megközelítés részeként kerül sor.

Az uniós szankciók célja az, hogy változást idézzenek elő a szankciókkal sújtott ország, szervezetek vagy személyek által folytatott politikában, illetve tevékenységben.

Nyitókép: MTI/EPA/Alekszandr Blotnyickij

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?