ápr 30, 2021
11 Views
0 0

Fennakadás a marsi helikopterezésben

Written by

Nem sikerült felemelkednie az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) minihelikopterének negyedik tesztrepülésén a Marson.

Az 1,8 kilogramm súlyú Ingenuity nevű jármű az első három repülésén egyre magasabbra emelkedett és egyre hosszabb időt volt képes repülni, és azt tervezték a NASA mérnökei, hogy a negyedik alkalommal még magasabbra száll fel, ám a helikopter a talajon maradt.

A NASA repülésirányítói pénteken újabb tesztrepüléssel próbálkoznak – közölte az űrkutatási hivatal. Annak élő közvetítése magyar idő szerint este fél hatkor kezdődik, és itt lehet követni.

A mérnökök már korábban közölték, azzal számolnak, hogy a repülési kísérletek 85 százaléka lesz sikeres. Most azt mondták, hogy már

az eddigi repülésekkel teljesítette küldetését a szerkezet,

hiszen bebizonyosodott, hogy a jövőbeli Mars-expedíciók számíthatnak a légi felfedezés jelentette többletre.

Az Ingenuity repülései komoly technikai kihívásokat jelentenek, egyebek között a vörös bolygó rendkívül ritka légköre miatt, amelynek sűrűsége mindössze egy százaléka a Földének. Ez azt jelenti, hogy a minihelikopter vízszintesen forgó légcsavarjainak percenként 2400 forgást kell megtenniük a felemelkedéshez, vagyis nagyjából ötször annyit, mint egy helikopternek a Földön.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10×10 méteres területen.

A tervek szerint jövő hét elejéig fogják tesztelni az Ingeniuty repülési képességeit a marsi égbolton. Utána fogja megkezdeni a marjáró fő misszióját, olyan kőzetminták gyűjtését, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalnak a Mars múltjából.

Nyitókép: NASA/JPL-Caltech/ASU

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?