okt 13, 2020
3 Views
0 0

Felpezsdülhet a lakáspiac és új projektek indulhatnak el a kedvezmények miatt

Written by

Megélénkült  a lakáspiac Novák Katalin hétvégi bejelentésének a hatására, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénybe vevők januártól visszaigényelhetik a lakásvásárlás áfáját – idézi az MTI a Világgazdaság keddi hírét. Élénkítette a keresletet Orbán Viktor néhány nappal korábbi bejelentése is, miszerint a 2022. december 31-ig építési engedélyt szerző lakások áfája 5 százalékos lesz.

A lap összeállítása szerint a lakásépítő cégek máris újabb projektek indításáról döntöttek, és felgyorsítják tervezett fejlesztéseiket is.

A csokot érintő döntéssel a nagyobb lakások kategóriájában nő az új lakások versenyképessége a használtakéval szemben – vetítette előre a lehetséges hatásokat az egyik legnagyobb lakásépítő vállalatcsoport, a Metrodom értékesítési igazgatója, Kricsfalussy Tamás a lapnak nyilatkozva. A cég ezért máris új építési telkeket keres, és növeli a jövőre induló projektek számát. A CSOK eddig csak három gyerek megléte esetén volt igazán nagy segítség, most viszont az áfa egy gyermek után is visszaigényelhető, ha egyébként megvan a CSOK-jogosultság, és élnek is vele.

Felgyorsítja projektjeinek indítását a Biggeorge Property is, amely jelenleg ezer lakást épít. Demetrovits Petra értékesítési igazgató elmondta, hogy a cég vásárlóit is megmozgatta az áfacsökkentés híre, elsősorban az abból adódó árváltozás pontos összege iránt érdeklődnek.

„Az újabb kormánydöntések a minőségi újlakás-állomány bővülését jelentősen segíthetik” – mondta a lapnak Martin János, a Wing csoporthoz tartozó, több mint ezer lakást fejlesztő Living üzletág igazgatója. Hozzátette: a bejelentés óta kissé emelkedő érdeklődést tapasztalnak, elsősorban azzal kapcsolatban, hogy a tervezett lakásvásárlást hogyan érinti az áfadöntés.

index.hu/belfold/2020/10/13/afa_kedvezmenyek_lakasvasarlas/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?