máj 27, 2021
7 Views
0 0

Felmérik, honnan származnak az óceánban sodródó szellemhálók

Written by

A Hawaii körüli vizek élővilágára súlyos fenyegetést jelentő, a partokat a beléjük gabalyodott állatok tetemeivel beterítő szellemhálók eredetének vizsgálatába kezdenek – írja az MTI. A szakértők szerint a halászhálók egy része véletlenül kerül a tengerbe, de előfordul, hogy az illegális halászhajók szándékosan dobják el őket. Sok esetben a halászok egyszerűen kivágják, majd a vízbe vetik a hálók sérült részeit, ahelyett, hogy visszavinnék azokat a szárazföldre.

A szellemhálók gyakran évtizedeken át sodródnak a nyílt vízben, foglyul ejtve a tengeri állatokat, végigszántva a korallzátonyokat, így okozva súlyos ökológiai károkat.

Bár hasonló hulladékok világszerte előfordulnak az óceánokban, a Hawaii körüli vizek igazi gócpontjai a hálóknak, mivel a csendes-óceáni nagy szemétsziget keletre, egy másik hatalmas hulladékmező pedig nyugatra terül el a szigetcsoporttól.

richcarey / Getty Images

A szellemhálók azonosításra irányuló erőfeszítéseket megnehezíti, hogy a tengeri hulladékok számos különböző országból származnak, és a halókon szinte semmilyen egyedi azonosító vagy jellegzetesség sincsen. Drew McWhirter, a Hawaii Pacific University hallgatója és kollégái most átfogó munkába kezdenek, hogy visszakövessék a hálókat a halászhajókig és a gyártókig.

„Nagy kihívásnak nézünk elébe, megpróbáljuk visszakövetni őket a forrásig. Ha elbukunk, az újabb bizonyítékul fog szolgálni a törvényalkotók számára a halászfelszerelések azonosíthatóságának fontosságáról, és talán előtérbe hozza az ezzel kapcsolatos szabályozásokat” – mondta Jennifer Lynch, az egyetem tengeri hulladékkal foglalkozó kutatóintézetének társigazgatója. A szakértő hozzátette, a lehető legalaposabban fognak eljárni a vizsgálat során, hogy a legpontosabban tudják bemutatni a problémát.

A kutatók három helyszínről gyűjtenek be szellemhálókat, köztük a lakatlan Északnyugati Hawaii-szigetek partjaitól, amely a Papahanaumokuakea Tengeri Nemzeti Emlékhely része. Egy áprilisi expedíción csaknem 50 tonna hálót és egyéb felszerelést gyűjtöttek be a világörökség részét képező Papahanaumokuakea területén.

24.hu/tudomany/2021/05/27/szellemhalo-ocean-hulladek-hawaii/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?