márc 31, 2021
8 Views
0 0

Felfedeztek egy újabb brazil koronavírus-mutánst

Written by

Olyan, mint a dél-afrikai.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Brazíliában a koronavírus új variánsát mutatták ki, amely a dél-afrikai változatra hasonlít – közölte Dimas Covas, az Instituto Butantan nevű állami biológiai kutatóközpont elnöke szerdán. A vírusmutációt Sao Paulo államban fedezték fel, egy olyan páciens szervezetében, aki korábban nem utazott Dél-Afrikába, és akiről nem ismert, hogy kapcsolatba került volna olyanokkal, akik ott jártak. A szakértő úgy vélekedett:

Lehetséges, hogy ez a mi P1-es jelű vírusvariánsunk evolúciója a dél-afrikai változat felé.

Kedden újabb csúcsot döntött a koronavírus halálos áldozatainak napi száma a 211 milliós Brazíliában, 3780 elhunyttal. A járványügyi helyzet súlyosságához nagyban hozzájárult, hogy Jair Bolsonaro elnök eleinte elbagatellizálta a válságot, és késve hozott intézkedéseket. Mindez az összeomlás szélére sodorta a dél-amerikai állam egészségügyi ellátórendszerét – a járvány kezdete óta már három brazil egészségügyi miniszter is elmondott.

Bolsonaro kedden rendeletet írt alá egy a koronavírus elleni harcra szánt 5,3 milliárd reálos (284 milliárd forintos) hitelcsomagról. A kölcsönt a brazil egészségügyi rendszer megerősítésére szánják a pénzügyi tárca közlése szerint. A támogatás címzettje, az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a forrásokból 2600 klinikát támogatnának, illetve több kórházi ágyat biztosítanának a páciensek kezelésére.

hvg.hu/tudomany/20210331_ujabb_brazil_virusmutans#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?