ápr 16, 2021
6 Views
0 0

Fékeznie kell magát a koronavírus után Filutásnak: „Ha nem vigyázok, infarktust is kaphatok”

Written by

Az olasz Giotti Vitcoria-Savini Due magyar bajnok versenyzője az elmúlt hetekben itthon lábadozott a koronavírus-fertőzés leküzdése után, ám a Covid-szövődmények nem kímélték a szívét, így a versenyengedélyét nem kaphatta vissza.

– Leginkább mentálisan viselt meg a vírus. Persze voltak fizikai tüneteim, a szaglás és az ízlelés elvesztése, végtagzsibbadás és -érzéketlenség, némi hőemelkedés, de a legrosszabb a tehetetlenség volt. Bár a vírust legyőztem, sajnos a vizsgálatok kimutatták, hogy a vérben lévő kardiális troponin nevű értékem duplája a megengedett felső határnak, így ha nem vigyázok, infarktust is kaphatok, vagy maradandó károsodás keletkezhet a szívemben – mesélte a Blikknek Filutás, akiért nagyon aggódik a családja.

(A legfrissebb hírek itt)

– Édesanyám még nálam is jobban megijedt, apukámnak pedig először csak annyit árultam el, hogy még pihennem kell. Próbálok mindenkit megnyugtatni magam körül. A baj sosem jön jókor, a legjobb szezonom lehetett volna az idei, hiszen regnáló magyar bajnokként extra figyelem irányult rám és nagy elvárás volt velem szemben, a válogatottból én versenyeztem volna legtöbbet a Tour de Hongrie előtt. Nyolc nap múlva kell megismételnem a vizsgálatot, addig próbálok pihenni, mert még van remény, hogy ott legyek a magyar körversenyen.

Vérvizsgálat mutatta ki, hogy a sportolónak magas a vérrögképződést jelző troponin﷯szintje

Vérvizsgálat mutatta ki, hogy a sportolónak magas a vérrögképződést jelző troponin﷯szintje

A szívvel nem szabad játszani, de Filutás élete a kerékpározás, így nehezen viseli a bizonytalan időszakot.

– Aki ismer, tudja, hogy edzésen is úgy hajtok, mintha versenyen lennék. Kertkaputól kertkapuig folyamatosan a maximumon járatom magam, ilyen vagyok. Elképesztően rossz érzés visszavenni a tempóból, de egy biztos, én nem az az ember vagyok, aki feladja! Mindenkinek üzenem, vegyék komolyan a vírust, mert nem válogat. Vigyázzunk egymásra! – tette hozzá a bringás.

A visszatérés orvosi feltételei

A Sportkórház Covid-protokollja szerint ha a versenyző eleget tett a fertőzésgyanú-jelentési kötelezettségének és vannak tünetei, akkor négy hét pihenőt kell tartania, majd 2-3 hét alacsony intenzitású edzés következik. A kardiológiai vizsgálat után az élsportolóknak nyugalmi EKG-n, szívultrahangon és troponinvizsgálaton kell részt venniük. Ha utóbbi nem mutat normál értéket, akkor szív-MR következik. Végül terheléses EKG és sportorvosi vizsgálat előzi meg a versenyengedély kiadását.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
A Rossmann is készül a Glamour-napokra! Részletek az akciós újságban (x)
Minden, amit a férfiak legfontosabb szervéről tudni lehet (x)

www.blikk.hu/sport/egyeni/filutas-viktor-kerekparos-koronavirus-szovodmenyek/78lypnw

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?