okt 12, 2020
2 Views
0 0

Fehérorosz belügyminisztérium: a hatóságok készek éles lőszert bevetni Minszkben a rendfenntartásra

Written by

A fehérorosz hatóságok készek halálos katonai fegyvereket bevetni Minszkben a rendfenntartásra – jelentette ki hétfőn Henadzij Kazakevics, a fehérorosz belügyminiszter első helyettese.

Szervezetté és radikálissá váltak a jórészt Minszkbe áttolódott tüntetések. Ebben az összefüggésben a belügyi szervek munkatársai és a fegyveres erők tagjai nem fogják elhagyni az utcákat, és szükség esetén harci fegyvereket és különleges eszközöket fognak bevetni

– hangsúlyozta Kazakevics videóüzenetében, amelyet a tárca Telegram-oldalán tettek közzé.

Kazakevics egyben közölte, hogy megállapításuk szerint a tüntetési mozgalom kezd fokozatosan kifulladni mind országosan, mind méretét tekintve. Ugyanakkor a minszki megmozdulások a tárca szerint radikalizálódtak. Ennek bizonyítéka volt – mint mondta – a vasárnapi tüntetés a fővárosban. A tisztségviselő szerint míg az aktivisták nappal köveket, késeket és palackokat dobáltak, addig este már barikádokat építettek, és gumiabroncsokat égettek.

Ennek semmi köze a polgári tüntetésekhez

– hangoztatta.

Úgy fogalmazott, hogy Fehéroroszországba a kilencvenes évek felfordulását akarják visszahozni, és a színes forradalmakat megélt államok sanyarú útjára akarják terelni az országot.

Olha Csemodanova belügyi szóvivő hétfőn közölte, hogy a vasárnapi tüntetésen mintegy 11 ezren vettek részt, közülük 713 személyt előállítottak.

Már két hónapja vannak tiltakozó megmozdulások Fehéroroszországban az augusztus 9-ei, széles körben elcsaltnak tartott elnökválasztás miatt, amelyen a hivatalos eredmény szerint 80,1 százalékkal újraválasztották Aljakszandr Lukasenka elnököt immár a hatodik egymást követő mandátumára.

(MTI/TASZSZ/AFP)

alfahir.hu/2020/10/12/feheroroszorszag_minszk_tuntetesek_rendfenntartas_aljakszandr_lukasenka

Komment írása

Article Categories:
alfahír
banner

Vélemény, hozzászólás?