ápr 26, 2021
3 Views
0 0

Fegyverrel támadtak otthonában a fiatal dél-szudáni püspökre

Written by

Néhány napja írtuk meg, hogy a 43 esztendős, vicenzai származású Christian Carlassare lett a dél-szudáni rumbeki egyházmegye új püspöke. Április 16-án a dinka (az ország egyik legnagyobb etnikuma – a szerk.) többségű rumbeki egyházmegye hívei nagy örömmel fogadták új püspöküket, akit március 8-án neveztek ki az egyházmegye élére. Jelenleg ő a világ legfiatalabb püspöke.

A támadásról az olaszországi komboniánus szerzetesek lapja, a Nigrizia adott hírt. Christian atya túl van az életveszélyen, a Medici con l’Africa CUAMM (Orvosok Afrikáért) olasz alapítású civil szervezet orvosai a rumbeki kórházban ápolják. Mivel sok vért veszített, előbb Dél-Szudán fővárosába, Jubába, majd Nairobi kórházába szállítják, ahol vérátömlesztést kap.

Ugyancsak a Nigrizia tette később közzé, hogy (magát megnevezni nem kívánó) helyi forrásuk szerint a merénylet valószínűleg megfélemlítés volt a dinka etnikum azon tagjai részéről, akik nem akarták, hogy az egyházmegyét külföldről érkező püspök irányítsa, és meg akarják akadályozni, hogy Carlassarét május 23-án, pünkösdkor püspökké szenteljék. Elmondták ugyanakkor azt is, hogy Christian atya alig két hete tartózkodik Rumbekben, de a hívek máris megszerették, sokan keresik, ünneplik az érkezését.

Christian atya már telefonált a családjának és az olasz komboniánus misszionáriusok vezetőjének, akinek ezt mondta: „Imádkozzatok, nem annyira értem, mint Rumbek lakóiért, akik jobban szenvednek nálam.”

A rumbeki egyházmegye Dél-Szudán – a legfiatalabb afrikai állam, amely 2011. július 9-én vált el Szudántól – déli részén fekszik. Maga az egyházmegye is fiatal: 1975-ben jött létre, területén másfél millió ember él, köztük alig több mint 180 ezer keresztény.

Eddig csak három püspöke volt, közöttük hosszú időn keresztül üres maradt a főpásztori szék. Carlassare elődje Cesare Mazzolari volt, akit a dél-szudáni nép nagyon szeretett és tisztelt, olyannyira, hogy „a haza atyjának” tartják a mai napig. 2011. július 17-én, egy héttel az ország függetlenségének kikiáltása után halt meg. Az egyházmegyének azóta nem volt püspöke.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Avvenire; Nigrizia

Magyar Kurír

magyarkurir.hu/hirek/fegyverrel-tamadtak-az-otthonaban-fiatal-del-szudani-puspokre

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
magyarkurir · News
banner

Vélemény, hozzászólás?