máj 4, 2021
11 Views
0 0

Falus: pillanatokon belül nálunk is meg fog jelenni az indiai mutáns

Written by

Falus: pillanatokon belül nálunk is meg fog jelenni az indiai mutáns

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos az ATV Start című műsorában beszélt arról, hogy durván egy hét múlva derülhet ki, hogy milyen következménye van a teraszokra szabadult tömegnek.

Falus: zárt térben az FFP2-es maszk használata indokolt

A volt országos tiszti főorvos azzal kezdte, hogy téves az az értelmezés, hogy vasárnap kevesebb mint kilencezer oltást adtak be, hiszen ez csak az első dózisra vonatkozik. A második adagot több mint hatvanezren kaptak meg, amiből látszik, hogy a szakemberek hetven-százhatvanezer pácienst tudnak egy nap alatt beoltani. Így akár hárommillió oltás is összejöhet egy hónap alatt.

Falus azt szintén szóba hozta, hogy eddig annyit tudunk, hogy nagyjából hat hónapig védenek a vakcinák, és lassan arra készülhetünk, hogy az egészségügyi dolgozókat újra kell oltani, vagy el kell kezdeni vizsgálni, mikor lesz szükség egy újabb adagra.

Egyre közelebb jön hozzánk az indiai mutáns

„Nagyon pesszimista vagyok alapvetően” – kezdte az indiai variációval kapcsolatban Falus Ferenc, és hozzátette, hogy egy dupla mutánsról van szó, két helyen változott meg a vírus génszerkezete: emiatt nem tudjuk biztosan, hogy melyik védőoltás milyen mértékben nyújt védelmet. Erre nincs egyértelmű válasz.

A volt országos tiszti főorvos viszont azt is elmondta, hogy abból a szempontból bizakodhatunk, hogy Európában először Angliánan jelent meg tömegesen az indiai variáns, mégsem szorította ki a brit mutánst. „Ha ez így marad, akkor ez jó hír számunkra” – folytatta Falus. Az indiai mutáns fertőzőképessége elég komoly Falus Ferenc elmondása alapján, de azt nem tudjuk, hogy komolyabb-e, mint a brit verzióé. Óvatosnak kell kellünk, és pillanatokon belül Magyarországon is meg fog jelenni az indiai mutáns – mondta a szakértő.

Mi lehet a nyitás következménye?

Az nagyon fontos Falus szerint, hogy a védettségi igazolvány nem a védettséget igazolja, illetve nagy baj, hogy a kerthelyiségek a nyitásánál nem adták ki, hogy az asztalok között kétméteres távolság legyen. Szerinte az szintén komoly hiba, hogy egy asztalnál négynél többen ülhetnek. Falus úgy fogalmazott, hogy az üdvözlendő, hogy az egy közösségben élők kiülnek egy teraszra, de ez még nem az az alkalom, amikor nagy társaságok gyűlhetnek össze. Pláne, hogy az otthoni rendezvényeknél még érvényben van a maximum tízfős szabály.

Falus Ferenc felhívta arra a figyelmet, hogy már az is elég, ha egy rendezvényen egy szuperfertőző van, és körülbelül hét-tíz nap múlva látjuk meg a nyitás eredményét. Szerinte zárt térben mindenképpen FFP2-es maszkot kéne hordani, már egyáltalán nem indokolt a házilag készített szövet maszkok használata.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210504-falus-pillanatokon-belul-nalunk-is-meg-fog-jelenni-az-indiai-mutans

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?