jún 4, 2021
10 Views
0 0

Falus: Orbán azt mondta, egy hétvége alatt beoltja az országot, ehhez képest tömeges oltás sem volt

Written by

Falus: Orbán azt mondta, egy hétvége alatt beoltja az országot, ehhez képest tömeges oltás sem volt

Tömeges oltás helyett készenléti oltásra áll át Magyarország, hangzott el Orbán Viktor részéről reggel az állami rádióban. A miniszterelnök azt mondta: mostantól egyéni felelősség az, hogy ki kér oltást. A kormányfő arról is beszélt, hogy a gyerekek tömeges oltásával kapcsolatos döntést nyár vége felé hozhatják meg. Közben továbbra is kedvezőek a járványügyi adatok: 269 új fertőzöttet találtak, amivel 64-ezer 648-ra csökkent az aktív fertőzöttek száma. Elhunyt 26 beteg, amivel 29-ezer 818-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Az ATV Híradójának riportja.

Falus: Orbán azt mondta, egy hétvége alatt beoltja az országot, ehhez képest tömeges oltás sem volt

Orbán Viktor szokásos rádióinterjújában beszélt arról, hogy szerinte már nem ésszerű az orvosokat és kórházakat megterhelő jelenlegi oltási rend, ezért hamarosan átalakulnak az oltóközpontok. A miniszterelnök hangsúlyozta, mostantól egyéni felelősségen múlik, hogy valaki kéri e az oltást.

“Napokban fogjuk meghozni az ehhez tartozó döntést, tartunk fent néhány oltóhelyet. A kijelölési zajlik, és aki akar majd oltást kapni, akkor oda kell menni és ott kapja meg. Elmúlik az a kényelmes helyzet, amikor az ember mehet a háziorvoshoz, kórházhoz, jelentkezhet így úgy amúgy, ez meg fog változni: készenléti oltás lesz” – mondta a miniszterelnök.

Falus Ferenc úgy látja, valójában tömeges oltás eddig sem volt. “Ahhoz képest, hogy Orbán Viktor azt mondta, egy hétvége alatt beoltja az egész országot, ehhez képest tömeges oltás nem volt. Nem volt olyan nap, amikor 160 ezernél többet oltottak volna be, első és második oltást együtt, ezt nem nevezhetjük tömeges oltásnak” – nyilatkozta az ATV Híradójának a volt tisztifőorvos, aki szerint nem jó stratégia, hogy el akarják távolítani a lakosságot az oltásoktól, mert így a kisebb településeken lévőkhöz nehezebben jutnak majd el a vakcinák.

Az Európai Gyógyszerügynökség múlt hét pénteken ajánlást adott ki arról, hogy mostantól kezdve a 12-15 éves korosztályt is lehet oltani a Pfizer koronavírus elleni vakcinájával, így több európai országban, köztük az Egyesült Királyságban, Horvátországban, Lengyelországban, és Romániában is elkezdték ezt a korosztályt oltani.

Orbán Viktor a gyermekek oltásáról elmondta a döntést nem politikai, hanem egészségügyi okok alapján kell meghozni. A kormányfő kiemelte, nem fognak kampányt indítani a gyermekek beoltása érdekében, várhatóan nyár végén dönthetnek a kérdésben.

Boldogkői Zsolt virológus szerint a gyermekek vakcinálása segítené az oltási programot, a genetikus úgy véli, Magyarországon fokozni kellene a nyájimmunitást, hogy kisebb csúcs legyen egy esetleges 4. hullám esetén: “Kellene még egy lökést adni ennek az oltási programnak, és ennek a legegyszerűbb módja a gyermekeknek az oltása lenne” – fejtette ki az ATV Híradójának a virológus.

Az ATV Híradója által megkérdezett szakértő szerint, az Izraeli példa alapján látszik, hogy a Pfizer vakcinának nincsenek komoly mellékhatásai gyermekekre.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210604-falus-orban-azt-mondta-egy-hetvege-alatt-beoltja-az-orszagot-ehhez-kepest-tomeges-oltas-sem-volt

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?