máj 4, 2021
10 Views
0 0

Ezt közölte Románia a koronavírus fertőzöttekről

Written by

Romániában tavaly szeptember óta nem szükséges két negatív koronavírusteszt vagy kórházi zárójelentés ahhoz, hogy egy igazolt fertőzöttet gyógyultnak nyilvánítsanak: a háziorvos is – telefonos konzultáció alapján – látatlanban gyógyultnak nyilváníthatja az otthoni elszigetelésben lévő fertőzötteket, a közegészségügyi hatóság pedig 14 nappal a pozitív teszt után, az emiatt elrendelt karantén lejártával kivezeti a nyilvántartásból az illetőt.

(A legfrissebb hírek itt)

A járvány kezdete óta 1 millió 60 ezer embernél mutatták ki a fertőzést Romániában 7,4 millió molekuláris (PCR) teszt kiértékelése és 900 ezer (egészségügyi intézményben elvégzett) antigén gyorsteszt alapján. A koronavírustesztek magas, 12,8 százalékos találati aránya is arra utal, hogy a hivatalos statisztikák nem tükrözik a fertőzöttek valós számát, miként arra a járványügyi szakemberek is több ízben felhívták a figyelmet.

Április elején, a járvány harmadik hullámának tetőzése idején Beatrice Mahler, a bukaresti Marius Nasta tüdőkórház vezetője úgy vélekedett: a koronavírus-fertőzöttek valós száma mintegy négyszerese lehet a hivatalos nyilvántartásokban szereplőkénél. A különbség nemcsak a tünetmentesek magas számának tulajdonítható. Romániában néhány hónapja a teszteket a gyógyszertárakban is meg lehet vásárolni, és azóta megszaporodott a “rejtőzködő” fertőzöttek száma, akik – a kéthetes elkülönítést elkerülendő – nem jelentik be a hatóságoknak, ha pozitív eredményt mutat az otthon elvégzett gyorstesztjük.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint az utóbbi napon 994 új fertőzöttet regisztráltak a szokásosnál az ortodox húsvét miatt jóval kevesebb, mintegy 14 ezer teszt kiértékelése alapján. Az utóbbi héten diagnosztizált fertőzöttek mozgóátlaga tavaly szeptember óta kedden először csökkent 10 ezer alá.

A járványnak tulajdonított elhalálozások száma negyedik napja kétszámjegyű, a keddi jelentésben szereplő 94 elhunyt 35 százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától.

(A legfrissebb hírek itt)

Romániában eddig csaknem 28 474 koronavírus-fertőzéssel nyilvántartásba vett beteg vesztette életét.

(Ez is érdekelheti: Koronavírus: Romániában gyorsul, de a kifulladás jeleit mutatja az oltáskampány)

(MTI)

Kiszámítható kölcsönre van szüksége?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, a Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait!

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/romania-koronavirus-gyogyultak/14xjbcw

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?