jún 5, 2021
8 Views
0 0

Ezrek tüntetnek a Kossuth téren a Fudan Egyetem ellen

Written by

Cikkünk folyamatosan frissül.

A Kossuth térre ért a tömeg, akik azért gyűltek össze, hogy a Fudan Egyetem ellen tiltakozzanak. A demonstrálók az Andrássy úton gyülekeztek, kis késéssel indultak meg. A menet szervezését nehezítette, hogy az 500 fősnél nagyobb tömeg, azaz azok, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, külön vonultak, őket a szervezők egy – a ma már SZFE-s szalag néven elhíresült – szalaggal különítik el. A menet eleje fél hat felé már megérkezett a Kossuth térre, néhány százan már eleve ott várták a Hősök tere felől jövőket.

A térre sokan érkeztek micimackós transzparenssel vagy plüssfigurával, ennek az az oka, hogy 2018-ban egy blogban Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét a mesefigurához hasonlították. Ez neki annyira nem tetszett, hogy egyszerűen betiltotta az összehasonlítást.

A színpadon elsőként a tüntetés szervezője, Jámbor András beszélt. Kifejezte reményét, hogy jövőre kormányváltás lesz, de azt mondta, azért addig is sok az ellenzék dolga. Például hogy megakadályozzák, hogy a Fudan kampusza megépüljön. Ha kell, odaláncoljuk magunkat, de ez a terv így nem fog megvalósulni, mondta Jámbor.

Gede Márton és Őze Sándor lakhatási aktivisták arról beszéltek, a kormány nem tesz semmit azért, hogy segítse azokat az embereket, akik számára elérhetetlen cél egy albérlet is. A rászorulóknak se adókedvezményt, se babaváró hitelt, se támogatást nem nyújtanak, és a bérlakások számát sem növelik.

„Itt mi vagyunk a többség” – kezdte beszédét Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere. A politikus azt mondta, első ránézésre érthetetlen, hogy ebbe a projektbe miért ment bele a kormány, de közelebbről nézve már érthetőbbnek nevezte a konstrukciót: a Fudan megépítését közpénzből finanszírozott magánvállalkozásnak nevezte. „Üzenjünk Pekingnek úgy, hogy azt Felcsúton is meghallják!” – mondta a polgármester.

A helyszínről élőben tudósítunk, itt lehet követni:

Itt pedig korábbi tudósításunk tekinthető meg a gyülekezésről.

A mai tüntetést a Kvassay-zsilip közelébe tervezett Diákvárosért, illetve az annak létét fenyegető, és a kínai kommunista állampárt ideológiájához hű Fudan egyetem, illetve a Fidesz ellen szervezték.Fotó: Szász Zsófi/444Fotó: Szász Zsófi/444Fotó: FERENC ISZA/AFPFotó: Szász Zsófi/444

A tiltakozó demonstrációt Jámbor András baloldali aktivista, a Mérce egykori főszerkesztője hirdette meg, aki korábban volt LMP-s és párbeszédes aktivista is, jelenleg pedig a Karácsony-féle Városházán dolgozik, illetve előválasztási képviselőjelölt a Szikra Mozgalom színeiben a budapesti 6. választókerületben.

Élő Facebook-közvetítésünkben Jámbor András arról beszélt, semmilyen formában nem ért egyet a Fudannal kapcsolatos tervekkel. Több bejelentett tüntetésük is van, így addig folytatják a tiltakozást, míg el nem érik céljukat. Azt is elmondta, szerinte nemcsak a Fudan miatt tüntetnek ma sokan, hanem minden olyan dologért, ami ellen az elmúlt időszakban nem volt alkalom tiltakozni. Említette az egyetemek kiszervezését magánalapítványokba, illetve hogy a kormány szinte semmilyen valós segítséget nem nyújtott a bajba jutott vállalkozásoknak a világjárvány idején.


Szabó Tímea, a Párbeszéd, és Burány Sándor, az MSZP politikusa a tüntetők között. Fotó: Szász Zsófi/444

A tüntetésen ott vannak a Párbeszéd, az LMP, a Momentum és a Magyar Szocialista Párt politikusai is. Tudósítóink látták Szabó Tímeát, Fekete-Győr Andrást és Hadházy Ákost is.

A politikából kivonult Juhász Péter aktivistaként jelent meg a demonstráción. Tudósítóinknak azt mondta, szerinte a Fidesz részéről egyrészt politikai motivációja van a Fudan beengedésének, ezt veszélyes játéknak tartja. A másik a korrupció lehet, szerinte Orbán jelenleg választást csak pénzzel tud nyerni.

Az eseményről élőző kollégáink találkoztak egy ujgur demonstrálóval is, aki azt mondta, Kínában népirtás folyik az ujgurok ellen. A férfi Németországból érkezett, jelenleg ott él, csak a tüntetés kedvéért érkezett Magyarországra. Azt mondta, az elmúlt két évben két rokona is meghalt Kínában olyan táborokban, melyeket az ujgur muszlim kisebbség elnyomására és átnevelésére hoztak létre.

A demonstráción beszédet mond Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, Bereczki Áron a Hallgatói Szakszervezettől, Gede Márton és Őze Sándor aktivisták lakhatási szervezetek nevében, Jámbor András és Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely.

2020 tavasza, a világjárvány kitörése óta nem volt rendes tüntetésnek nevezhető tömegdemonstráció Magyarországon. A koronavírus megjelenését követően kormányrendeletben korlátozták a tüntetéseket, ennek ellenére voltak próbálkozások, például az autós-dudálós tüntetés a Lánchídnál, melynek résztvevőit ilyen-olyan ürügyekkel büntették. (Erről szóló részletes cikkünket ide kattintva olvashatja.)

A maihoz fogható méretű megmozdulásra azonban rég nem volt példa.

Az esemény Facebook-oldalán szombat délutánig több mint hatezren jelezték részvételüket, és majdnem 15 ezer ember nyomta meg az érdekel gombot. A tüntetést a szervezők bejelentették a rendőrségen, az útvonalat azonban – a megnövekedett érdeklődés miatt – időközben módosították. A résztvevőket arra kérik, viseljenek maszkot.


Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen. Fotó: Szász Zsófi/444

Délután 3-tól volt gyülekező az Andrássy úton a Kodály körönd és a Hősök tere kisföldalatti megálló közötti szakaszon.

A demonstrálók 16 óra helyett háromnegyed ötkor indultak a Kossuth térre a korábbi tüntetéseken már bejáratott Andrássy-Erzsébet tér-József Attila utca-Széchenyi tér-Akadémia utca útvonalon.

A tervek szerint fél hatra érkezett volna a tömeg a Kossuth térre, kis késéssel, nem sokkal hat előtt futottak végül be. A helyszínen több száz tüntető várta a Hősek tere felől érkezőket.

444.hu/2021/06/05/gyulekeznek-az-emberek-a-fudan-elleni-tuntetesre?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication

Komment írása

Article Tags:
· ·
Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?