okt 12, 2020
18 Views
0 0

Ez volt az a sorozat az HBO-n, amitől minden női néző sikítófrászt kapott

Written by

Azt mondják, a legjobb történeteket az élet írja. Így volt ez a Törtetők című sorozat esetében is, amikor A túlélő és a Ted későbbi sztárjától, Mark Wahlbergtől megkérdezte az asszisztense, hogy mi lenne, ha fognának egy kamerát és levideóznák a színészt és haverjait, mert akkora figurák. Wahlberg fel is kapta a fejét erre, és Doug Ellinnel közösen executive producerként állt a projekt mellé. Szerencsére a végeredmény nem egy trash reality lett, mint a Kardashian-lányok esetében, Wahlbergék inkább egy fikciós sorozatot raktak össze.

A dramedy célja az volt, hogy görbe tükröt állítson Hollywood elé, az ötletet az tette még ütősebbé, hogy olyan létező világsztárok is felbukkantak benne, mint Jessica Alba, Scarlett Johansson, Jimmy Kimmel, Sarah Silverman, Peter Dinklage, James Cameron, Kanye West, Martin Scorsese, Zac Efron, Mike Tyson és sokan mások, akik még mindig Hollywood krémjének számítanak. Különösen pikáns volt, hogy a rapperek, színészek, és rendezők társak voltak mókában, és gyakran saját magukat is kiparodizálták a Törtetőkben.

Az Eric (Kevin Connolly) barátnőjét alakító Emmanuelle Chriqui sűrűn dobta ki a melleit a sorozatban / Fotó: HBO

Az Eric (Kevin Connolly) barátnőjét alakító Emmanuelle Chriqui sűrűn dobta ki a melleit a sorozatban / Fotó: HBO

A történet főszereplője egy Vincent Chase (Adrian Grenier) nevű fiatal színész volt, aki tipikus szépfiú lehetne, de a fickónak nem csak a külseje van a helyén, hanem a szíve is. Mindent megtesz féltestvéréért, Johnny Dramáért (Kevin Dillon), aki Vince-től szinte elválaszthatatlan, ha kell, egyszemélyes hadseregként funkcionál: főz a feltörekvő sztárra, edzi és a személyi testőre is. A csapat, vagy ahogy ők hívják, a slepp tagja még Eric (Kevin Connolly), Vince menedzsere, a Teknőc néven ismert Salvatore Assante (Jerry Ferrara) pedig csak úgy ott van, mert mindig éppen ráér.

A Törtetők sokszor elfeledett, igazi sztárja viszont, akit a 2011-ig futó sorozatban mindenki imádott, az Ari Gold (Jeremy Piven) volt, Vince ügynöke. Piven teljesítményét az Emmy-gálán is elismerték, ami nem csoda, hiszen a gyengébb részeket is fel tudta dobni az üvöltözésével.

Az HBO 8 évados klasszikusa egy fiatal hollywoodi tehetség felemelkedését mutatja be, és persze mindent, ami ezzel jár. Például, hogy milyen idegőrlő egy színész számára meghallgatásokra járni, és elviselni azt, ha visszautasítják. A hollywoodi élet viszont akkor sem lesz könnyebb, amikor már szerepeket ajánlanak fel az embernek, hiszen egy rossz döntés tönkretehet egy addig szépen és elővigyázatosan építgetett karriert. Hollywoodi blockbusterbe menjek, ami jól tejel? Vagy a feltörekvő független filmet válasszam, ahol kisebb a büdzsé, de a szakma utána 5 évig a tenyerén fog hordozni?

A mindig ideges Ari Gold (Jeremy Piven, balra) egyik kedvenc hobbija volt, hogy Johnny Dramát (Kevin Dillon) kiossza / Fotó: HBO

A mindig ideges Ari Gold (Jeremy Piven, balra) egyik kedvenc hobbija volt, hogy Johnny Dramát (Kevin Dillon) kiossza / Fotó: HBO

A Törtetők nem egy visszafogott sorozat, bemutatja az Álomgyár hátulütőit is. Azt, hogy mennyi drogos, alkoholista és egyéb függőségtől szenvedő egyén tengeti a mindennapjait Los Angelesben, miközben a nézők imádják őket, a média pedig hallgat róla, hogy ők is csak hétköznapi halandók. Az egyetlen különbség köztük és köztünk, hogy minden lépésüket kamerák követik. Na, meg persze az is, hogy az ő garázsukban sárga Lamborghini áll és hetente cserélgetik a modelleket és a szebbnél-szebb színésznőket az ágyukban. De ez csak részletkérdés. A Törtetők a megtestesült férfiálom, egy olyan életet körvonalaz, amit a fényűzősége miatt lehet irigyelni, de mire az ember a 8 évad végére ér, addigra azt mondja, hogy köszönöm, de inkább nem kell.

Ettől függetlenül azért jó élmény nézni ezeket az öltönyös fazonokat a képernyőn tivornyázni, ráadásul a filmgyártás kulisszáiba is betekinthetünk a készítőknek köszönhetően. Rengeteg olyan jelenet van ugyanis, amiben nem létező filmek felvételét kísérhetjük figyelemmel a sorozatban. A második évadban például az akkor még gondolati síkon se létező Aquaman főszerepét ajánlják fel Vince-nek, később pedig azt láthatjuk, hogyan dolgozza fel a főhős azt, hogy új filmje, a Medellin csupán DVD-n jelenik meg a mozis premier helyett. A kritikusok pedig még így is szétszedik azt. Magasról lehet a legnagyobbat bukni, ugye.

A sorozat 2011-ben fejeződött be, és habár 8 évadra nyúlt a történet, még így is a csúcson hagyták abba. Ezért volt nagy kár, amikor bejelentették, hogy az egyébként szépen lezárt Törtetők filmes folytatást kap. 2015-ben került mozikba a kvázi lezáró film, a reakciók után pedig az HBO vélhetően örökre elfelejtette, hogy még egyszer hozzányúljon ehhez a klasszikushoz. Reméljük, így is marad a dolog, hiába éljük a rebootok virágkorát.

Hol lehet megtalálni?

A széria az HBO saját gyártású sorozata, így a magyar HBO GO-n mind a 96 rész elérhető, a lezáró mozifilm kivételével.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Nem csak az arcukra használják a nők! Íme az intim hidratálás titkos fegyvere (x)
Miért okoz depressziót az őszi sötéteség? Ezt tehetjük ellene (x)

www.blikk.hu/streaming/tortetok-hbo-go-sorozat-nosztalgia-teve-ajanlo/vkj16cy

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?