ápr 27, 2021
4 Views
0 0

Ez vár az összes Trabantra és Wartburgra

Written by

Magyarországon is jól ismeri szinte mindenki az egykori Kelet-Németország leghíresebb járműveit, azok is, akik a német egyesülés után születtek. A Trabantok, Wartburgok sokáig meghatározó járművei voltak a magyar utaknak. Ezek az autók még ma sem koptak ki teljesen Magyarországról sem.

Sőt, Németországban 2015 óta növekszik is a forgalomban lévő Trabantok és Wartburgok száma. Egyre többen újítanak fel, restaurálnak ilyen járműveket, majd kérik az oldtimer minősítését. Mostanra már mindegyik Trabant és Wartburg megkaphatja ezt a titulust akár Németországban, akár hazánkban, hiszen 1991 áprilisában készültek az utolsó példányok a gyárakban, de az oldtimer minősítéshez nem elég a kor, a járműnek gyári jellemzőkkel kell rendelkeznie, és megfelelő műszaki állapotnak is kell örvendenie – írja az autopro.hu.

Németországban folyamatosan növekszik a jó karban lévő Trabantok és Wartburgok ára, egy jobb Wartburg már igazi kincsnek számít. Magyarországon sem jellemző már az, hogy pár tízezer forintért lehetett kapni üzemképes Trabantot, sőt, a muzeális értékkel bíró, felújított példányok már bőven milliós értéket képviselnek.

Németországban is hasonló árakkal találkozunk: egy Trabant ára átlagosan tízezer euró körül mozog, míg egy oldtimer 311-es Wartburg akár 50 ezer eurót is megérhet. Ugyanakkor az 1991-es, utolsó szériás darabok mindkét márka esetében csak pár ezer eurót érnek meg

2015-ben 7244 Wartburg és 32 832 Trabant volt a német utakon, ez a szám 2020-ban már 8361 és 38 137. Magyarországon 2019-ben valamivel több, mint tízezer Trabant volt forgalomban, míg a Wartburgok száma elérte az ötezret.

A Trabantok Zwickauban, a Wartburgok Eisenachban készültek. Ezeket a gyárakat a német egyesülés után bezárták, ám Zwickauban a Volkswagen csoport, Eisenachban pedig az Opel telepedett meg.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?