máj 29, 2021
9 Views
0 0

Ez vár a férfire, aki robottal töltöte ki a nemzeti konzultációt

Written by

A nyomozás elrendelésére azután került sor, hogy a rendszergazdák észlelték, hogy a kérdőívet ugyanazon forrásból, hirtelen nagy számban kísérli meg kitölteni egy ismeretlen személy – írta a police.hu.

(A legfrissebb hírek itt)

Az elkövető a tömeges kitöltésekhez egy programot készített, aminek a működéséről álnéven videót is feltöltött az egyik videómegosztó portálra. A felvételen látható volt, amint az automatikus kitöltést lehetővé tevő algoritmus véletlenszerű adatokkal, egymást követően rövid időn belül több tízezerszer tölti ki a kérdőívet.

Az esetről annak idején Hadházy Ákos független parlamenti képviselő is beszámolt. Szerinte az ismeretlen illető tevékenysége arra mutatott rá, hogy könnyedén meg lehetett hamisítani a nemzeti konzultáció eredményeit az online felületen.

A Nerbot nevű felhasználó 15 videóban összesen 25 órányi felvételen dokumentálta, ahogyan egy robot program hamis nevekkel és véletlenszerű válaszokkal töltögeti ki az online kérdőíveket. Kb. 10 másodpercenként érkezett egy új “konzultáló” álszavazat, így kb. 10000 hamis “választ” kapott a kormány – írta Hadházy.

A férfi, aki ellen most vádat emeltek, 25 órányi anyagot töltött fel a Youtube-ra (azóta onnan eltávolították), és ez most bizonyítékul szolgálhat ellene.

A kibernyomozók az eljárás során azonosították a videót feltöltő, és egyben a programot készítő személyt, akinek lakcímén 2020. december 16-án kutatást tartottak, majd a lefoglalt adatok elemzését követően az elkövetőt gyanúsítottként hallgatták ki. Az eljárás során feltárt bizonyítékokra tekintettel a KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztály a nyomozást befejezte, az ügy iratait pedig vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/krimi/vademeles-a-nemzeti-konzultacio-robot-nyomozas/qye8w54

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?