máj 28, 2021
5 Views
0 0

Ez mindenkit érint: sok bajjal járhat, ha nem veszi át az ajánlott levelet, akár körözést is kiadhatnak – Mutatjuk, mire figyeljen

Written by

Ha nem keressük, visszaviszik

(A legfrissebb hírek itt)

Az első és legfontosabb minden esetben – legyen az polgári vagy büntető ügy, szabálysértési eljárás –, hogy az át nem vett levél nem mentesít az eljárás megindítása alól. A postás kétszer próbálja kézbesíteni a levelet, ha nem sikerül, egy értesítőt hagy, amellyel a postán tudjuk átvenni az iratot. A szabály az, hogy ha mindkét kézbesítési kísérlet sikertelen, és a postára sem megyünk el a levélért, akkor a kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni az iratot, vagyis olyan, mintha ezen a napon megkaptuk volna. Ez az az eset, amikor az irat “nem kereste jelzéssel” érkezik vissza a feladóhoz.

– Mind a polgári-, mind a büntetőeljárásokban előfordul, hogy a címzett az átvételt megtagadja. Ilyen esetben is úgy kell tekinteni, mintha azon a napon, amikor az átvételt megtagadta, megkapta volna, és tisztában lenne a tartalmával. Ez azért fontos, mert a kézbesítettnek tekintett iratot követően lehet alkalmazni a különböző jogkövetkezményeket, mint például bírság vagy elővezetés – hívta fel a figyelmet dr. Wagner Ádám, a Wagner & Wagner Ügyvédi Iroda alapítója. – Büntető és büntető-végrehajtási ügyekben a kézbesítés megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon akkor is kézbesítettnek kell tekinteni az iratot, ha a kézbesítés azért volt eredménytelen, mert az ügyirat a címzett értesítési címéről, tényleges tartózkodási helyéről, és lakcíméről „a cím nem azonosítható”, „címzett ismeretlen”, „elköltözött” vagy „kézbesítés akadályozott” jelzéssel érkezett vissza.

Vannak elfogadható indokok

– Fontos, hogy ha valaki nem vette át a levelet és elismeri a hatóság felé, hogy ennek figyelmetlenség volt az oka, akkor a kifogását vagy kérelmét nem fogják elfogadni, hiszen a figyelmetlenség önhibának minősül. Az indoklás általában akkor vezethet eredményre, ha igazolható, hogy a kézbesítés a postai küldemények vagy hivatalos iratok kézbesítéséről szóló jogszabály megsértésével történt, vagy más okból nem volt szabályszerű, illetve akkor, ha az iratot a címzett önhibáján kívül nem tudta átvenni, mondjuk kórházban volt – mondta a szakember, aki hozzátette: mindenképpen figyeljünk a határidőkre.

Nyomunkba eredhet a rendőrség is

A büntetőügyekben értelemszerűen akkor adnak ki körözést, ha a feltételezett elkövetőt keresik, vagy esetleg egy tanút próbálnak megtalálni.

– Polgári ügyekben eljáró bíróságok nem adnak ki körözést. Ugyanakkor, bizonyos esetekben – mint például egy válóper során – van lehetőség arra, hogy a bíróság elrendelje például az anya vagy a gyermek felkutatását. Az erről szóló végzést az illetékes rendőrkapitányságnak küldi meg – mondta dr. Wagner Ádám.

A polgári peres ügyeknél inkább az jelenti a kockázatot, ha mondjuk tanúként idéznek valakit, aki nem veszi át az idézést, akkor a bíróság elrendelheti a tanú elővezetését is, amely azt jelenti, hogy a rendőrség megkeresi, és jobb híján beviszi a bíróságra. Ennek a költségét viszont ráterhelik a magát előzetesen ki nem mentő tanúra.

A szabálysértési eljárásokban is adhatnak ki körözést, például akkor, ha a szabálysértési elzárással is büntethető személyt keresik, mondjuk éppen a jogerősen kiszabott bírság befizetésének elmulasztása miatt. Ez az úgynevezett átváltoztatás, amely akkor lép életbe, ha első fokon jogerőre emelkedett egy bírság, mondjuk egy közlekedési szabálysértés miatt, de az illető nem fizette meg, vagy közérdekű munkában sem dolgozta le. Ilyenkor vagy fizet, vagy „leüli” a bírság összegét. De akkor is körözést adnak ki, ha valakit szabálysértési elzárás szankcióval sújtanak, és önként nem jelenik meg a kijelölt büntetés-végrehajtási intézetben.

Csekkel se késsünk

Figyeljünk, hogy a csekket is fizessük be a határidőn belül, mert amellett, hogy késedelmi kamatot számolnak fel, még az adott szolgáltatást is megszüntetik lakásunkban, amelynek visszakötése ismét pénzbe kerül. A határidők és díjszabások szolgáltatásonként változnak, ezt az Üzletszabályzatukban találjuk. Fontos, hogy minden csekk be legyen fizetve, mert ha kimarad egy, hiába fizettük be a következőt, ez általában nem mentesít a szolgáltatás szüneteltetése alól.

(Ez is érdekelheti: Eljárt felette az idő: ezért hiányzik majd a 174 év után megszűnő távirat)

www.blikk.hu/eletmod/tippek/ajanlott-level-korozes-posta-szabalysertes/mknpv93

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?