jún 4, 2021
10 Views
0 0

„Ez az egész nem más, mint a magyar kormány újabb próbálkozása a demokratikus rendszer lejáratására”

Written by

Judith Sargentini, a jogállami jelentés szerzője, jelenleg az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet hollandiai vezetője a Népszavának úgy nyilatkozott:

Mindig is az volt a véleményem, hogy ez az egész nem más, mint a magyar kormány újabb próbálkozása a demokratikus rendszer lejáratására.

Elutasította ugyanis Magyarország keresetét a Sargentini-jelentés ügyében az Európai Unió Bírósága június 3-án. A döntés azt jelenti, az Európai Parlament (EP) 2018. szeptember 12-én jogszerűen szavazta meg a Sargentini nevét viselő dokumentumot. Elfogadása pedig megnyitotta az utat afelé, hogy az Európai Unió elindítsa a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást Magyarország ellen az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései, a jogállamiságot érő rendszerszintű fenyegetések miatt.

Sargentini szerint ez nem volt meglepetés, ugyanis az EP tisztában van a saját szavazási gyakorlatával. 

A 7. cikkelyes folyamatra mindig is úgy tekintettem, mint egy fontos figyelmeztető lépésre. Még csak készült a jelentésem, de már a híre aktivizálta az embereket, nem csak az EP-képviselők figyelmét keltette fel, hanem egész Európáét. A szavazás válaszút elé állította az Európai Néppárt frakciójának tagjait, és elősegítette a párton belüli vitákat. Szóval, több kedvező fejleménye is van az állásfoglalás jóváhagyásának. Nagy kár, hogy a tagállamok elhárítják maguktól a felelősséget
 

 – fogalmazott. 

alfahir.hu/2021/06/04/judith_sargentini_jogallami_jelentes_demokratikus_rendszer_sargentinijelentes_europai

Komment írása

Article Categories:
alfahír
banner

Vélemény, hozzászólás?