okt 15, 2020
8 Views
0 0

Európai polgármesterek a klímacélok miatt sürgetik az Uiniót

Written by

Több mint 50 polgármester kérte az Európai Uniót a 2030-as kibocsátáscsökkentési célok emelésére és a városok részére nyújtott közvetlen Covid-helyreállítási alapok biztosítására – derült ki abból a levélből, amelyet a Főpolgármesteri Hivatal tett közzé.

A levélben, amelyet mások mellett az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökének címeztek, az áll,

az Európai Unió vezető szerepe elengedhetetlen ahhoz, hogy a Párizsi Egyezménnyel összhangban az éves átlaghőmérséklet-növekedés mértékét az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 fokra korlátozzák,

mivel ez gyors és messzemenő átalakulásokat igényel majd.

„Felismerjük azon törekvés szükségességét, hogy Európát éghajlatsemleges pályára állítsuk, amely olyan jövőt teremt, ahol minden ember számára biztosított az egészséges, rugalmas és biztonságos környezet. Itt az ideje az EU 2030-as éghajlat- és energiapolitikai célkitűzések felülvizsgálatára, 2030-ig legalább 55 százalékkal kell csökkenteni a kibocsátást az 1990-es szinthez képest, a tagállamokra nézve kötelező erővel” – hangsúlyozták az aláírók.

Hozzátették, azt kérik, az európai uniós támogatásokat és helyreállítási politikákat felhasználva segítsék a vezető városokat, amelyek még nagyobb részt vállalnának e cél elérésében, 65 százalékos kibocsátás-csökkentési célt tűzve ki maguk elé.

Jelentős beruházásokat kérnek még a közösségi közlekedésbe, a zöld infrastruktúrába és az épületfelújításokba,

hogy elősegítsék az átmenetet a városokban. Az Európai Unió helyreállítási tervét úgy kell kidolgozni, hogy a legnagyobb politikai ambíciókat valósítsa meg a kibocsátás-csökkentés terén.

Továbbá, az európai uniós támogatást és finanszírozást oda kell becsatornázni, ahol a legnagyobb szükség van rá, az európai városokba, a városi területek átalakító erejének fellendítése, valamint a zöld és igazságos helyreállítás érdekében – írták az európai polgármesterek. Ugyanakkor a fosszilisüzemanyag-igényes ágazatok helyreállítási finanszírozása a dekarbonizációs kötelezettségvállalások egyértelmű feltétele.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?