Sze 23, 2020
11 Views
0 0

Európai arcfelismerő rendszereket adtak el Kínának

Written by

Három cég Franciaországból, Svédországból és Hollandiából arcfelismerő technológiákkal és IP-kamerákkal felszerelt megfigyelőrendszereket exportált kínai biztonsági cégeknek – derül ki az Amnesty International emberjogi szervezet jelentéséből. A riport közölte továbbá, hogy 

lehetséges, hogy az európai megfigyelőrendszereket az ujgurok és egyéb kiszolgáltatott csoportok megfigyelésére használták.

A jelentésben az Amnesty International közli, hogy a svédországi Axis cég többször is az ajánlott cégek között volt a kínai állam megfigyelőrendszereinek pályázati dokumentumaiban.

A riport megjelentetését úgy időzítette az emberjogi szervezet, hogy az a megfigyelőrendszerek exportálásáról szóló uniós tárgyalások hetében jelenjen meg – írta a Politico.

Az Axis szóvivője szerint természetes, hogy Kínában az ajánlott cégek listáján vannak, hiszen globálisan vezető vállalatnak számítanak az IP-kamerák forgalmazásában.

A holland Noldus szóvivője pedig így reagált az Amnesty International vádjaira:

A harminc év alatt, amióta a cégünk kutatóeszközöket fejleszt, egyetlen egyszer sem találkoztunk olyan esettel, amikor emberi jogok lettek megsértve a technológiánk segítségével, és őszintén nem tudom, ilyesmi hogy történhetne meg. Az Amnesty International nem mutatott egyetlen erre mutató bizonyítékot sem.

A harmadik érintett, a francia Idemia cáfolta, hogy arcfelismerő rendszereket adott volna el Kínának, és közölte, hogy a szoftvert, amit egy sanghaji biztonsági cég rendelkezésére bocsátottak, semmilyen körülmények között használták valós idejű megfigyelésre.

index.hu/kulfold/2020/09/23/az_eu_megfigyelorendszert_ad_el_kinanak/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?