ápr 29, 2021
2 Views
0 0

Euractiv: az Egyesült Államok “komolyan aggódik” a média magyarországi helyzete miatt

Written by

Euractiv: az Egyesült Államok “komolyan aggódik” a média magyarországi helyzete miatt

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a sajtószabadság május 3-án esedékes világnapját megelőzően szerda este tartott kerekasztal-beszélgetésen aggodalmát fejezte ki a média magyarországi helyzete miatt, és nyitott médiakörnyezetet biztosítására sürgette a magyar kormányt – közölte az Euractiv című brüsszeli hírportál csütörtökön közzétett szerkesztőségi cikkében.

A cikk szerint Blinken a beszélgetésen azt mondta: az Egyesült Államok “komolyan aggódik a pluralizmus, a sokszínűség és a független vélemény terének csökkenése miatt”, és úgy vélekedett, hogy aggodalmát a sajtószabadság nemzetközi szószólói és több magyar ember is osztja.

Mivel az amerikai politikus szerint a felsoroltak hozzátartoznak a demokráciához, ezért, mint fogalmazott, “arra szólítjuk fel a magyar kormányt, hogy biztosítson nyitott médiakörnyezetet” – idézte az amerikai külügyminisztert a brüsszeli hírportál.

Blinken kifejtette: az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió is “úgy véli, hogy kollektív érdekeit az szolgálja a legjobban, ha megpróbálja megszilárdítani a jogállamiság és a közös értékeken alapuló együttműködés demokratikus normáit”.

Az Euractív tudósítása szerint az amerikai külügyminiszter a kerekasztal-beszélgetésen arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország és Kína “aláássa a közép- és kelet-európai nemzetek demokratikus és szuverén akaratát”.

A brüsszeli hírportál felidézte, hogy a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró szervezet tavalyi jelentése Magyarországot a 89. helyre sorolta a “médiaszabadság erőteljes csökkenésére” hivatkozva. Emlékeztetett arra is, hogy februárban elutasították a Klubrádió fellebbezését, amelyet műsorszolgáltatási engedélyének megtartása érdekében adott be az illetékes magyar hatósághoz.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vett a Telex című magyar hírportál is, ami az Euractiv magyarországi partnere.

atv.hu/MTI

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210429-euractiv-az-egyesult-allamok-komolyan-aggodik-a-media-magyarorszagi-helyzete-miatt

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?