ápr 14, 2021
8 Views
0 0

Etikai kódex készült az ellenzéki előválasztáshoz – ez áll benne

Written by

Előválasztási etikai kódexet fogadtak el az ellenzéki együttműködésben részt vevő pártok elnökei szerdán.

A hat párt – a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd – az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint dokumentum bevezetője rögzíti, hogy “a demokrata ellenzéki szövetség azért jött létre, hogy leváltsa, meghaladja a társadalom megosztására építő politikai kultúrát Magyarországon”. Céljuk, “hogy Magyarország újra egy olyan európai köztársaság legyen, ahol minden körülmények között tiszteletben tartják az alapvető szabadságjogokat, a jogállami normákat és a demokráciát”, és a hol kormány tiszteletben tartja mások véleményét.

Az előválasztásban részt vevő pártok vállalják, hogy a közösen elfogadott etikai kódex alapján fognak kampányolni, és az előválasztás eredményét tiszteletben tartva segítik a győztes jelöltek további munkáját a kormányváltás érdekében.

A kódex értelmében az előválasztáson induló jelöltek tiszteletben tartják jelölttársaik emberi méltóságát, magánéletük szentségét. Politikustársaik

vallása, családi állapota, nemi identitása, szexuális orientációja nem képezheti a kampány részét.

Fontosnak tartják a demokratikus vitát, a programok és elképzelések ütköztetését. Céljuk a közéleti folyamatok morális és tömegkommunikációs válságának felszámolása.

A megállapodás szerint a jelöltek a jelölttársaikkal szemben lejáratókampányt nem folytathatnak. Médiakapcsolataikat az összefogás sikerének szolgálatába állítják. A jelöltek vállalják, hogy minden törvényes eszközzel fellépnek “a kormányzati hazugságkampánnyal” szemben;

jelölttársaikkal szemben nem lépnek fel etikátlanul, mert ezzel a Fideszt segítenék

– írták.

A dokumentum szerint azzal szemben, aki megsérti az etikai kódex alapelveit, a szövetséges pártok szankciót határozhatnak meg – olvasható a közleményben.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?