márc 30, 2021
3 Views
0 0

Erre kérik az oltás előtt a várandós anyákat

Written by

Arra kérik az oltást igénylő várandósokat, hogy amennyiben szeretnének vakcinát, akkor előbb regisztráljanak az e célból létrehozott honlapon és ezt követően tájékoztassák háziorvosukat az oltási szándékukról – a felhívás a kormány koronavírusról tájékoztató oldalára került fel kedden délután. Ezt követően a háziorvos megszervezi az oltásukat a kórházi oltóponton (Pfizer vakcinával) vagy amennyiben rendelkezésre áll Moderna vakcina, akkor akár háziorvosi rendelőben is sor kerülhet rá – teszik hozzá.

Mint írják, az oltás helyszíne és időpontja, „nagyban függ az éppen az országban rendelkezésre álló és a várandósok oltásához alkalmazható vakcináktól is”. Hangsúlyozzák: a várandósok oltása folyamatos lesz a kórházi oltópontokon.

A felhívásban rámutatnak, hogy azért tartják indokoltnak a háziorvosok bevonását az oltás megszervezésére, mert a várandós anya és a magzat egészsége védelme érdekében mindenképpen szükséges előzetes orvosi konzultáció és egyéni mérlegelés az olthatóságról.

Tisztában vannak a kockázatokkal

Kiemelik: a háziorvosok megkapták a várandósok oltásával kapcsolatos szakmai ajánlásokat, így ismerik azokat a rizikófaktorokat is, amikor kifejezetten javasolt a kismamák oltása. „Így a praxisukhoz tartozó várandósok közül ki tudják szűrni a különösen veszélyeztetett nőket, akiknek sürgetőbb az oltása” – hangsúlyozzák.

Felhívják rá a figyelmet, hogy a jelenlegi szakmai ajánlások alapján az első oltást a terhesség 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolt beadni.

Az oltáshoz szükség van a várandósgondozási kiskönyvre.

index.hu/belfold/2021/03/30/koronavirus-oltas-jarvany/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?