ápr 29, 2021
5 Views
0 0

Erős negyedévet zárt az OMV, túladnának a töltőállomásaik egy részén

Written by

Az OMV tavalyi utolsó negyedéve még viszonylag gyengén alakult, ami a koronavírus-járványnak volt köszönhető elsősorban, de már akkor is voltak biztató jelek, mivel bejelentette a társaság, hogy 6 százalékkal megemeli az osztalék mértékét 1,85 euróra részvényenként. Ez pedig magabiztosságra utaló jel volt.

Az első negyedéves eredmények pedig alá is támasztották ezt:

A társaság újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” működési eredménye 870 millió euró lett, amely 24 százalékkal magasabb év/év alapon, és felülmúlta az elemzői várakozásokat is, akik 856 millió euróra számítottak.

Az OMV árbevétele azonban alacsonyabb lett az előzetesen becsülthöz képest, 6,43 milliárd euró, míg az elemzők 6,61 milliárd eurót vártak. Ez elsősorban a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásainak köszönhető még.

  • Kutatás-termelés: az olajárak emelkedésének és a kitermelt mennyiség növekedésének köszönhetően remekül teljesített az üzletág.

Az olajárak január óta több mint 30 százalékkal nőttek, az európai vállalatok számára fontos Brent típus ára jelenleg hordónként már 68,3 dolláron áll.

Az OMV arra számít, hogy a Brent átlagos ára hordónként 60-65 dollár között alakulhat 2021-ben, ami jóval magasabb a korábbi 50-55 dolláros becslésnél.

  • Finomítás-kereskedelem: az üzletág teljesítménye gyengébben alakult, ami annak köszönhető, hogy a finomítói marzsok lényegesen elmaradnak továbbra is a tavalyi év hasonló időszakához képest. Azok 1,7 dollár / hordó körül alakultak az év első három hónapjában, míg egy évvel ezelőtt ugyanez 4,93 dollár / hordó volt.

A társaság azonban arra számít, hogy ez a későbbiekben javulni fog, és várhatóan a korlátozások feloldásával párhuzamosan magasabb lesz az üzemanyagok iránti kereslet is.

Ellenben a földgáz értékesítés bevételei év/év alapon 23 százalékkal voltak magasabbak.

  • Vegyipari szegmens: az újonnan létrehozott üzletág, amely elsősorban a műanyaggyártást foglalja magában (polietilén és polipropilén) nagyon erős negyedévet zárt. A marzsok mindkét termék esetében kedvezően alakultak, és nőtt az értékesítés volumene is. Itt a marzsok további javulására számít a társaság. Az eredményeket nagyban javította, hogy az OMV már 75 százalékban tulajdonosa a Borealis osztrák vegyipari cégnek, így a konszolidált eredménykimutatásba is bekerül a teljesítménye.

Az OMV emellett arról is beszámolt, hogy megkapta az első nem kötelező érvényű ajánlatokat a szlovéniai töltőhálózatával kapcsolatban, amelyet értékesíteni szeretne.

A társaság egyébként nem tervez akvizíciókat sem 2021-ben, a Borealis integrálására szeretnének fókuszálni.

Az OMV árfolyama ma 0,5 százalékkal emelkedett, míg idén már 28 százalékos pluszban állnak a részvényei.

(OMV)

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

www.portfolio.hu/uzlet/20210429/eros-negyedevet-zart-az-omv-tuladnanak-a-toltoallomasaik-egy-reszen-480978

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?