márc 29, 2021
3 Views
0 0

Érkeznek a partifecskék: ezt a megelőző módszert javasolják a beköltözésük ellen

Written by

Érkeznek a partifecskék: ezt a megelőző módszert javasolják a beköltözésük ellen

Visszatérő probléma, hogy a hazaérkező védett madarak épületalapokba, építési földhányásokba költöznek, ami miatt hónapokra le kell állítani a munkálatokat.

Érkeznek a partifecskék: ezt a megelőző módszert javasolják a beköltözésük ellen

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében egy olcsó és egyszerű megoldást javasol a probléma megelőzésére: a potenciálisan veszélyes helyek ponyvás letakarását javasolja az építővállalatok, a lakosság és az önkormányzatok számára.

A fészkelési időszak április második hetétől kezdődik és jellemzően május közepe-végéig tart, de bizonyos esetekben akár még júniusban is beköltözhetnek a madarak.

A potenciális fészkelőhelyek megállapításához a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóságtól kérhetnek szakmai segítséget az érintettek. Ezeket a helyeket ponyvás, Raschel-hálós takarással tehetik érdektelenné a partifecskék számára.

Az egyesület elindította a partfalakban fészkelő partifecskék költését segítő akcióját is a sárfészket építő füsti és molnárfecske védelme mellett.

“A téli időszakban erodálódott, egy-két méret magas partfalak március-áprilisi függőlegesre faragásával bárki fészkelőhelyet biztosíthat a kolóniák számára, illetve ilyen partfalak kézzel és géppel is kialakíthatók, akár a leponyvázott veszélyes fészkelőhelyek pótlásaként is.”

A kolóniák automatikus védelmet élveznek, a törvények értelmében, ha a fecskék beköltöznek, nem folytatható tovább a munkavégzés.

Aki azonban illegálisan folytatja azt, munkálataival a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, illetve a fiókák pusztulását okozhatja.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210329-erkeznek-a-partifecskek-ezt-a-megelozo-modszert-javasolja-az-mme-a-bekoltozesuk-ellen

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?