okt 13, 2020
11 Views
0 0

Érkezik Magyarországra a speciális atomerűmű-üzemanyag – és ez csak a kezdet: elkezdték feltekerni a gombot abban az orosz blokkban, ami épp olyan, mint amit Paks II-be terveznek

Written by

A Roszatom friss közlése szerint üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL befejezte a Paksi Atomerőmű VVER-440-es reaktorai által használt nukleáris üzemanyag új, módosított változatának fejlesztését és dokumentálását. A megrendelőnek átadták a teljes dokumentációt a nemzeti atomenergetikai hatósággal való engedélyeztetés céljából. A TVEL Rt. Elektrosztal városában működő gépgyárában befejezték az új, módosított üzemanyag-kazetták átvételi tesztelését – közölte a Roszatom kedden.

A VVER-440 típusú reaktorok számára készült második generációs nukleáris üzemanyag új, módosított változata optimalizálja az urán és víz mint moderátor arányát a reaktor aktív zónájában, ami kedvezően hat majd az erőmű működtetésének műszaki és gazdasági paramétereire.

„A TVEL üzemanyaggyártó vállalatot és a Paksi Atomerőművet többéves partneri együttműködés és sikeresen megvalósult projektek sora köti össze. Azzal, hogy a Paksi Atomerőmű négy blokkjában az új, módosított üzemanyagot kezdik el alkalmazni, lehetővé válik a működtetés során használt üzemanyag-kazetták mennyiségének csökkentése, ez gazdasági szempontból is előnyös, hiszen megtakarítást eredményez. A Paksi Atomerőmű a magyarországi villamosenergia-termelés mintegy felét biztosítja. Nukleáris üzemanyaggyártóként fontos számunkra és szakmai büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a termékünk megbízható, magas minőségű és gazdasági szempontból vonzó” – hangsúlyozta Natalja Nyikipelova, a TVEL Rt. elnöke.

Az új, módosított üzemanyag első szállítmánya 2020-ban érkezik a Paksi Atomerőműbe. A TVEL Rt. 2017 végén írta alá az új üzemanyag kifejlesztésére vonatkozó mérnöki szolgáltatásokról szóló szerződést az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel.

A Paksi Atomerőmű az egyetlen működő atomerőmű Magyarországon, 1902 MW villamos összteljesítménnyel. Négy VVER-440 típusú blokkját 1982-től 1987-ig állítottak üzembe. Jelenleg ez az egyetlen olyan, VVER-440 típusú reaktorokkal működő atomerőmű a világon, amely 15 hónapra megnövelt üzemanyagciklussal működik. Az atomerőmű évente 15 milliárd kWh villamos energiát termel, az összes Magyarországon termelt villamos energiának a felét állítja elő.

A Paks II. Atomerőmű-projekt a 2014. január 14-én aláírt orosz-magyar kormányközi szerződés alapján valósul meg. A fő kivitelező a Roszatom mérnöki vállalata, az ASZE Rt. A turbinasziget beszállítója a GE, az automatizált irányítási rendszert pedig a Framatome és a Siemens konzorciuma fogja szállítani. A Roszatom, amely a Paks II. Atomerőmű technológiai beszállítója, a globális atomipar egyik vezető szereplője.

Most feltekerték a teljesítményt a Paks II referenciamunkájául szolgáló leningrádi blokkban.

Az Orosz Szövetségi, Környezetvédelemi, Technológiai és Atomenergetikai Felügyelet (Rosztyehnadzor) megadta az engedélyt a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 2. blokkja (Leningrádi Atomerőmú 6-os blokk) számára az üzemkezdetet megelőző következő szakaszban esedékes intézkedések megtételére.

Ennek birtokában a 3+ generációs VVER-1200-as reaktorral szerelt innovatív blokkon a reaktor teljesítményét a névleges teljesítmény 1 százalékáról 35-45 százalékra emelik fel. A felterhelés után ezen a teljesítményszinten elindítják a turbinagenerátor gépegységet és a soron következő mérések után az ősz folyamán rákapcsolják az orosz villamosenergia-átviteli hálózatra a blokkot.

A blikk névleges teljesítménye 1200 MW, ezt elérve 2021 elején elkezdik az új blokkal az áram termelését kereskedelmi célokra. Naponta 28 millió kWh villamos energiát állítanak elő vele a tervek szerint.

Az új VVER-1200-as egység üzembe helyezése 2020. július 19-én kezdődött, miután ekkor behelyezték az első üzemanyagkötegeket a reaktorba. A fizikai indításnak nevezett művelet során a reaktor sikeresen elérte az első kritikusságot, azaz a minimálisan ellenőrzött teljesítményszintet és ennek során mérésekkel igazolták, hogy a reaktor aktív zónájának neutronfizikai jellemzői megfelelnek a tervben szereplő paramétereknek. A tesztek ugyancsak igazolták, hogy a automatikus reaktorvédelmi rendszerek és a blokk ellenőrző és biztonsági rendszerei hatékonyan és megbízhatóan működnek.

A Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 2-es blokkja 2021-ben kezdi meg a kereskedelmi üzemet, felváltva a Leningrádi Atomerőmű RBMK-1000-es típusú reaktorral szerelt 2-es blokkját, amely 45 éven át termelt. A Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés szintén VVER-1200-as reaktorral rendelkező 1-es blokkja (a Leningrádi 5-ös blokk) 2018 óta kereskedelmi üzemben termel.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Újra a csúcson? Ezzel rukkolt elő a Huawei (x)
Hogyan lehet olcsóbban vásárolni kozmetikumot? Íme a titok! (x)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/roszatom-paks-atomeromu-uzemanyag/1xpc25k

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?