ápr 28, 2021
3 Views
0 0

Érdemkereszttel akarták jutalmazni, de jobbnak látta, ha el sem fogadja

Written by

Reinhard Marx müncheni bíboros nem kívánja átvenni a szövetségi érdemkeresztet – írja a katolisch.de. A bíboros Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnöknek írt levelében fogalmazta meg, hogy miért utasítja el a megtiszteltetést, amit pénteken Berlinben a Bellevue-palotában adtak volna át neki.

Visszaélés – visszamondás

A kardinális döntésének oka, hogy a kölni és trieri egyházon belül elkövetett szexuális visszaélések, bár nagy részben tisztázódtak, Marx személye körül azonban még zajlanak a vizsgálatok.

Korábban a kölni főegyházmegye tanácsadó testülete arra kérte a szövetségi elnököt, hogy egyelőre ne adja át a kitüntetést.

Ezután a kritika után is kitartott a szövetségi elnök a 2014 és 2020 között a német püspöki konferencia elnökeként működő Reinhard Marx mellett, aki elkötelezve dolgozott, az igazságosság és a szolidaritás szem előtt tartása mellett. Mindketten egyetértettek abban, hogy kiemelt fontosságú a szexuális zaklatás feldolgozása a katolikus egyházban.

A bíboros bízik benne, hogy ez a lépés gyors megbékélést eredményezhet az egyház körül növekvő problémákban. 

Nagyon komolyan veszem azokat a kritikákat, amelyek ma az egyházban elkövetett szexuális visszaélésekről szólnak” – fogalmazott.

Mi a baj a Marx bíborossal?

1989-ben egy pap megerőszakolta az egyházmegye egyik hithű hívőjét, akit azután abortuszra kényszerített. Az esetet 2003-ban jelentették Reinhard Marxnak. A vizsgálatokat 2005-ben megkezdték, viszont nem sokkal később le is állították. A szexuálisan bántalmazó papot először felfüggesztették, de hamarosan Rómától felmentést kapott, és 

újra betölthette papi tisztségét.

A vizsgálati anyagot elvileg 2010-ben kellett volna nyilvánossá tenni, ez viszont nem történt meg.

„Az egyetlen helyes lehetőség”

A Trieri Egyházmegye Missbit egyesülete Marx döntését tartja az egyetlen helyes lehetőségnek. Peter Bringmann-Henselder a kölni főegyházmegyében érintettek tanácsadó testületének tagja szerint Marx csak abban az esetben kaphatná meg a díjat, ha bebizonyosodna, hogy nem bűnös, illetve, hogy nem akadályozta, vagy akadályoztatta a leleplezési vizsgálatokat.

Remélem, más bíborosok és püspökök is levonják a következtetéseket, ahogy korábban Heße hamburgi püspök is tette.”

– hívta fel a figyelmet Peter Brigmann-Henselder. Stefan Heße-t a márciusi vizsgálatok során összesen 11 kötelességszegéssel vádolták. Ezt követően bejelentette lemondását. Ferenc pápa türelmi időt adott neki, így a hamburgi püspökségnek továbbra is Heße még az egyházi vezetője.

(Borítókép:  Reinhard Marx bíboros 2020. december 24-én.  Fotó: Tobias Hase / picture alliance / Getty Images)

index.hu/kulfold/2021/04/28/erdemkereszttel-akartak-jutalmazni-de-jobbnak-latta-ha-el-sem-fogadja/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?