márc 30, 2021
8 Views
0 0

Ennyire aggódnak a netezők a webkamerájuk miatt

Written by

Az elmúlt évben a videókonferenciákra való hagyatkozás óriási növekedést eredményezett egyes alkalmazások, például a Microsoft Teams használatában: a 2020. júniusi adatok szerint 894 százalékos növekedés volt mérhető a 2020. februári bázishasználathoz képest. Ezzel párhuzamosan szinte globális hiány lépett fel a webkamerák piacán, rengeteg piacvezető szállító tapasztalt hatalmas mértékben megnövekedett keresletet – írja közleményében a Kaspersky biztonsági cég.

Mivel ezek a technológiák és appok segítettek átvészelni a tavalyi év eseményeit mind a munka, mind a társasági élet és a szórakozási lehetőségek tekintetében, az emberek teljesen érthető módon hajlandóak voltak hozzáférést engedni az alkalmazásoknak a mikrofonjukhoz és a kamerájukhoz. Ezek az eszközök elősegítették, illetve felerősítették a hirtelen digitális átállást, aminek eredményeképpen

a 25–34 év közötti korosztály 27 százaléka mindig engedélyezi a hozzáférést, derül ki a Kaspersky 15 000 személyre kiterjedő globális felméréséből.

Ez ugyanakkor kevésbé jellemző az idősebb korosztályra: az 55 évesnél idősebb válaszadók 38 százaléka mondta, hogy soha nem engedélyez ilyenfajta hozzáférést az appok és szolgáltatások számára.

A webkamerával kapcsolatos általános biztonságtudatossság ugyanakkor ígéretesen magas, ugyanis tízből csaknem hat válaszadó (59%) aggódott amiatt, hogy valaki a tudta nélkül nézi őt a webkamerán keresztül, 60 százalékuk pedig attól tart, hogy ez kártékony szoftveren keresztül történhet. Ez azt valószínűsíti, hogy a jövőben – a távoli munkavégzéshez és az együttműködési alkalmazások használatához való alkalmazkodás során – egyre többen fogják proaktív módon védeni a technológiai eszközeiket.

A Kaspersky szerint fontos, hogy körültekintően megvizsgáljuk az általunk használt alkalmazásokat és szolgáltatásokat, valamint az általuk kért engedélyeket. Teljesen normális például, ha egy videóhívásos alkalmazás hozzáférést kér a kamerához. Ugyanakkor, ha egy bármilyen releváns funkció nélküli alkalmazás minden megalapozott indok nélkül hozzáférést kér a mikrofonunkhoz, akkor érdemes az engedélyeket megvizsgálni.

A biztonsági cég szakértői a következőket tanácsolják a biztonságosabb webkamera-használathoz:

  • Ruházzunk be egy egyszerű, célorientált webkamera-fedélbe, amely biztosítja nyugalmunkat, ha nem használjuk a kamerát.
  • Használjunk hatékony biztonsági megoldást, amely több eszközre – számítógépre, Macre, Android- és iOS-rendszerű készülékekre – kiterjedően biztosít speciális védelmet.
  • Vizsgáljuk meg, hogy a jelenleg használt alkalmazásaink közül melyiknek van hozzáférése a webkameránkhoz vagy a mikrofonunkhoz, és tiltsuk le a jogosultságot, amennyiben már nincs rá szükség.

24.hu/tech/2021/03/30/kaspersky-webkamera-internet-kiberbiztonsag-felmeres-maganszfera-adatvedelem/

Komment írása

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
24.hu · Tech
banner

Vélemény, hozzászólás?