márc 4, 2021
6 Views
0 0

Ennyi volt: bejelentette lemondását az olasz baloldal vezetője

Written by

Nicola Zingaretti azt írta, szégyelli, hogy a Demokrata Párt az új olasz kormány húsz napja történt megalakulása óta kizárólag a hatalmi pozíciók felosztásáról vitázik, valamint a főtitkár leváltásáról. Ez megbénítja, „meggyilkolja” a pártot – hangsúlyozta. Zingaretti a baloldali erőket az ország ennél sokkal súlyosabb problémáira emlékeztette az új koronavírus-járvány harmadik hullámában.

(A legfrissebb hírek itt)

Úgy vélte, pontosan két évvel ezelőtti főtitkári megválasztása óta sikerült megmenteni a PD-t, amely új korszakba lépett át. A párt kormányon volt, illetve a közelmúltban történt miniszterelnök-cserével is kormányon maradt, mégis – tette hozzá – „mindennapos harcok gyengítik, amelyek első számú célpontja én vagyok”.

„Az Olaszország és a párt iránti szeretetből nem marad más hátra számomra, mint így változtatni a helyzeten” – utalt a lemondására Nicola Zingaretti.

A főtitkár döntése meglepetésként érte a pártot, melynek vezetősége is a közösségi bejegyzésből értesült a távozásról. A párt vezető politikusai úgy nyilatkoztak, minden eszközzel megpróbálják marasztalni Nicola Zingarettit. Elemzők úgy vélték, hogy a PD-t 2019 márciusától vezető Nicola Zingaretti a közelmúltban zajlott kormányváltás áldozatává vált. A Mario Draghi vezette, a jobboldallal közös kormány megalakulása ugyanis a baloldal gyengülését eredményezte.

A politikai pályafutását még az Olasz Kommunista Pártban (PCI) kezdett 55 éves Nicola Zingaretti a Demokrata Párt főtitkári posztját Matteo Renzitől vette át. A PD a Giuseppe Conte vezette második kormányban, 2019 szeptemberétől az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) közösen kormányzott.

Giuseppe Conte január 26-i lemondása után a Zingaretti vezette PD úgy határozott, hogy Mario Draghi új kormányának is tagja lesz. A jobboldali Ligával és a jobbközép Hajrá Olaszországgal közös kormányzást azonban a Demokrata Párt egy része és választói is nehezen emésztették meg. Bírálat érte Nicola Zingarettit „gyenge” döntései miatt, amelyek következtében a baloldali politika nem érvényesül az új kormányban.

A pártban egyre többen sürgettek főtitkárváltást.

A PD támogatottsága a felmérésekben húsz százalékos, jelenleg a második legnagyobb párt a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga mögött. A PD sarkába ért azonban a szintén jobboldali Giorgia Meloni elnökölte Olasz Testvérek (FdI), amely túllépte a 17 százalékot. Ha pedig Giuseppe Conte veszi át az M5S vezetését, a felmérések szerint a PD hat százalékponttal eshet vissza.

Katasztrófáról, a PD teljes széteséséről nyilatkozott Massimo Cacciari baloldali filozófus, aki szerint Nicola Zingaretti lemondása a párt haldoklásának „végső felvonása”.

(Ez is érdekelheti: Velencét teljes kiszáradás fenyegeti)

Az esélyes utódok között szerepelhet Stefano Bonaccini, a baloldali hagyományú Emilia Romagna tartomány elnöke, akivel akár még Matteo Renzi is visszatérhetne a baloldallal való együttműködéshez.

A Draghi-kormány létrejötte az Öt Csillag Mozgalmat és a PD-t is magával sodorta, miközben a jobboldal összes pártja erősödött.

(MTI)


EXTRA AJÁNLÓ
Vigyázat, mérgező lehet, ha így fűtünk! (x)
Gyanús tüneteket észlel a mellén? Ezeket kell figyelni (x)

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/nicola-zingaretti-lemondott-olasz-baloldal/r63qdh8

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?