nov 20, 2020
0 Views
0 0

EMNT: június 4. ünnepnappá nyilvánítása károkat okoz a román-magyar kapcsolatok terén

Written by

EMNT: június 4. ünnepnappá nyilvánítása károkat okoz a román-magyar kapcsolatok terén

Ahogy korábban írtunk róla az Erdélyi Magyar Szövetség után a másik magyar szervezet, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) is kifejtette véleményét arról, hogy a román kormány nemzeti ünneppé nyilvánította június negyedikét. A szervezet álláspontja szerint az erdélyi magyaroknak semmi okuk az ünneplésre legnagyobb nemzeti tragédiájuk évfordulóján. Az EMNT szerint a most elfogadott törvény károkat okoz a román-magyar kapcsolatok terén, és nem szolgálja a két nemzet együttműködését. 

A szervezet pénteken reagált az országos elnöksége által jegyzett állásfoglalásban arra, hogy Klaus Iohannis román elnök szerdán kihirdette a trianoni döntés évfordulóját romániai ünnepnappá nyilvánító törvényt. A jogszabály szerint június 4-én a történelmi esemény jelentőségét népszerűsítő rendezvényeket tartanak, amihez az állami és helyi hatóságok logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújthatnak. A trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvényekről a román közszolgálati médiának is be kell számolnia. A kormánynak és a helyi hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy kitűzzék a köztereken Románia nemzeti lobogóját. Az EMNT emlékeztetett arra, hogy a román elnök az alkotmánybíróságra is elküldte, a parlamentnek is visszaküldte a törvénytervezetet, de az alkotmánybírák alkotmányosnak találták a parlament pedig ismét elfogadta, így az államelnök köteles volt kihirdetni a törvényt. Úgy vélte azonban, hogy éppen az államelnök magyarellenes megnyilvánulásai engedtek teret a hasonló kezdeményezéseknek. Az EMNT közleményében ez áll:

December 1. vagy június 4. lehet a románság nemzeti ünnepe, az állami ünneppé nyilvánítás azonban sértő azokra nézve, akiknek ez a nap az idegen uralom alá kerülést, évszázados elnyomatást, megaláztatást és jogfosztást jelent. Nekünk, erdélyi magyaroknak, a jelenlegi Románia területén élő őshonos nemzeti közösségként, semmi okunk az ünneplésre legnagyobb nemzeti tragédiánk évfordulóján.

Az EMNT emlékeztetett arra, hogy június 4-ét a magyar Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította, így június 4-én ők továbbra is emlékezni fognak, és nem ünnepelni. A nemzeti tanács szerint a most elfogadott törvény károkat okoz a román-magyar kapcsolatok terén, és nem szolgálja a két nemzet együttműködését. Szerinte a kényszerünnepnap megalázó, az erdélyi interetnikus környezetében fölösleges feszültségeket kelt. Az gyökeresen ellentétes az olyan egyetemes európai értékekkel, mint minden ember egyenlő méltósága, a kulturális önazonossághoz való jog, nem szólva a népek és nemzetek önrendelkezési jogáról – áll az MTI-hez eljuttatott dokumentumban.

Forrás: MTI; Fotó: PestiSrácok/Horváth Péter Gyula

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;}

pestisracok.hu/emnt-junius-4-unnepnappa-nyilvanitasa-karokat-okoz-a-roman-magyar-kapcsolatok-teren/

Komment írása

banner

Vélemény, hozzászólás?