jún 7, 2021
6 Views
0 0

Emlővizsgálat: ezeket a tüneteket kell komolyan venni az orvos szerint

Written by

Az emlővizsgálat minden nő számára az egyik legfontosabb önellenőrzés. Egy esetleges rákos elváltozás meggyógyításához elengedhetetlen a mielőbbi diagnózis. A szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel kulcsfontosságú, hiszen idejében el lehet kezdeni a megfelelő kezelést. De vajon milyen tünetek észlelésekor érdemes feltétlenül bejelentkezni az orvoshoz.

Dr. Horváth Ilona radiológus

Dr. Horváth Ilona radiológus

Ezek a panaszok árulkodóak

Ha tapintható csomó van a mellben vagy a hónaljban vagy az emlő bőre behúzódik, megvastagodik, pirossá változik, a mellbimbó alakja megváltozik, például behúzódik, váladékozik a mellbimbó, illetve ha a családban előfordult emlőrák, petefészek rák vagy prosztatarák, akkor minél hamarabb keressünk fel szakorvost – mondta dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa. – Ezen kívül érdemes még azoknak a hölgyeknek is rendszeres ellenőrzésre járniuk, akiknek emlőimplantátumuk van.

Így történik a szűrés

Az emlőrák szűrésére egy úgynevezett hármas vizsgálat. Először tapintással az orvos vagy mi magunk otthon is észlelhetjük az emlő szövetében lévő csomót. Ezen kívül képalkotó vizsgálattal az apró, sokszor nem tapintható elváltozásokra is fény derülhet. A röntgen sugarat használó mammográfia a 35 és annál idősebb nők alapvizsgálata, mely a mikromeszesedéseket is képes kimutatni. Fiatalabb korban pedig a mellek sűrű mirigyállománya miatt az ultrahangos vizsgálatot alkalmazzák, de egyes esetekben a mammográfiát is ki lehet egészíteni ultrahang ellenőrzéssel. Egy csomóról vagy meszesedésről sejt- vagy szövettani mintavétel segítségével lehet kideríteni, hogy jó vagy rosszindulatú.

Más elváltozásokra is fény derülhet

– Az ultrahang vizsgálat nem jár sugárterheléssel, bármikor elvégezhető, megismételhető, fájdalmatlan eljárás – jelentette ki dr. Horváth Ilona. – Nem csak a rosszindulatú daganatokat lehet kiszűrni, hanem egyéb elváltozásokra, kóros állapotra, például cisztára, fibroadenomára (jóindulatú emlődaganat), lipómára (zsírdaganat) és különféle gyulladásokra is fényt deríthet.

Szuper akciókkal vár az új Rossmann akciós újság!

Tavaszi nagytakarítást tervezünk? Vagy éppen külsőnket frissítenénk fel a nyári szezonra? A Rossmann legfrissebb akciós újságjával kedvezményesen beszerezhetjük a hozzávalókat! Legyen szó különféle száj-, haj- és testápolási termékekről, parfümökről, tisztítószerekről vagy vitaminkészítményekről, akár 25-30 százalékos kedvezménnyel vihetjük most ezeket haza.

www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/tunet-mellrak-mellvizsgalat-orvos-ajanlja-egeszseg-onellenorzes-gyogyulas-panasz/7cbxqgj

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?