ápr 17, 2021
8 Views
0 0

Eltemették Fülöp herceget

Written by

Az edinburghi herceg búcsúztatási ceremóniájának Forth Bridge kódnév alatt előre kidolgozott részletes tervezete eredetileg 800 meghívott vendéggel számolt, de a szertartáson a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásoknak megfelelően csak harmincan voltak jelen, valamennyien a királyi család tagjai. Nem ülhettek egymás mellett, helyeket kellett kihagyni a gyászolók között. Az oltárhoz legközelebb II. Erzsébet ült.

Vilmos és Harry herceg a kápolnában egymással szemben ültek, és a gyászmenetben sem egymás mellett vonultak, ám együtt távoztak.

Fülöp herceg koporsóját egy átalakított régi zöld Land Rover szállította a kastélytól nem messze lévő Szent György-kápolnához. Ennek az átalakított járműnek a tervezésében az edinburghi herceg személyesen is részt vett, és már évekkel ezelőtt kifejezte azt a kívánságát, hogy ezen az autón szeretné megtenni utolsó útját.

A szertartást Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága vezette.

Fülöpöt – ugyancsak saját kívánságnak megfelelően – a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési kertben helyezik végső nyugalomra.

A gyászszertartás után egyperces néma csenddel adózott az egész ország a herceg emléke előtt. Londonban és Edinburgh-ban ágyúlövések jelezték az egy perc kezdetét és végét.

Fülöp herceget április 9-én, életének századik évében érte a halál a brit királyi család windsori rezidenciáján. Június 10-én lett volna 100 éves.

Nyitókép: Hannay McKay

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?