okt 24, 2020
14 Views
0 0

„Elsőként érinthetünk meg több száz éves kincseket” – Nézzen be velünk a régészek titokzatos világába

Written by

(A legfrissebb hírek itt)

– Mindig is érdekelt bennünket a történelem, ám mielőtt teljesen beszippantott volna a régészkedés, a feleségemmel fémkeresővel jártunk kirándulni, és ha valamit találtunk, megtartottuk. De többet akartunk tudni a tárgyak hátteréről, így amikor kirepültek a gyerekek, szenvedélyünkké vált. A baráti közösségből aztán, köszönhetően Rácz Tibor muzeológusnak és munkatársainak, szép lassan egy régészethez értő csapat vált – büszkélkedik a civilben nyílászárókkal foglalkozó szakember, aki ha belekezd a feltárásokkor szerzett élményei mesélésébe, szinte teljesen átalakul. Csak úgy röpködnek a szakszavak, úgy ugrálunk egyik történelmi korból a másikba, hogy közben még belefér egy kiselőadás az alán nép rövid történetéből is.

Az önkéntesek úgy dolgoztak Dabas feltárásán, mint mestereik, a muzeológusok.

Az önkéntesek úgy dolgoztak Dabas feltárásán, mint mestereik, a muzeológusok.

– Bár a legnagyobb tanítómester a terep, a résztvevők bőven kapnak elméleti képzést is, és csak ez után kerülhetnek a múzeummal szerződéses jogviszonyba, vagy válhatnak egyesületi tagokká –, így kapaszkodhat fel a „szamárlétrán” – enged bepillantást a két éve már szervezetként műkődő Közösségi Régészeti Egyesület munkájába az önkéntes régész. – Legnagyobb élményem a dabasi ásatásokhoz kötődik, ahol egy Szent István korabeli érmét találtunk. Így derült ki, hogy Dabas helyén már ezer éve lakott település volt, így teljesen át kellett írni a város történetét – számol be egy helytörténeti érdekességről.

A középkori temetkezési helyet az önkéntesek segítségével tárták fel.

A középkori temetkezési helyet az önkéntesek segítségével tárták fel.

(Ez is érdekelheti: 1800 éves temetkezési helyre bukkantak Baranyában)

– A huzamosabb ideje a vidéket velünk járó budapesti és főváros környéki civilek vettek rá bennünket, hogy baráti társaságból váljunk egyesületté, amelyhez most már lazán több mint 200-an csatlakoztak – Rácz Tibor, a Szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársa, az egyesület elnöke. Alapvetően két típusú eseményre hívják az önkénteseket: vannak a váratlan helyzetek, amikor egy építkezés során felszínre kerül egy tárgy, és gyorsan kell megszervezni a leletmentést. A tervásatások időpontját pedig már hónapokra előre lehet tudni. Hogy évente sikerüljön 2-3 ilyen ásatást lebonyolítani, nélkülözhetetlen az egyesület.

Az önkéntesek ugyanúgy részt vesznek a gyors leletmentésben, mint a tervezett ásatásokon.

Az önkéntesek ugyanúgy részt vesznek a gyors leletmentésben, mint a tervezett ásatásokon.

Országszerte dolgoznak

Az egyesület kezdetben csak Pest megyében vett részt az ásatásokon. Ám mára kezd országossá válni tevékenységük: legutóbb a székesfehérvári Szent István Múzeum régészeivel dolgoztak együtt.

Szabó László a nejével is keresett kincset, most már ez a szenvedélye.

Szabó László a nejével is keresett kincset, most már ez a szenvedélye.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Aggódik idős szeretteiért? Senior okosórával tarol a Vodafone! (x)
Megéri a hitelkártya? 9 gyakori kérdés és válasz az igénylés előtt (x)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/hobbiregesz-asatas-kincsek/b0gtxgv

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?